První, devítičlenná skupina obviněných údajně zajistila neoprávněný pobyt v Česku stovkám cizinců, když jim nelegálně pomáhala se získáním nostrifikačního osvědčení, bez nějž cizinec nemůže na území ČR studovat na vysoké škole.

„Ukrajinci a Češi podnikající v ČR v oblasti napomáhání cizincům s vyřizováním dokladů měli za poplatek ve výši 11 tisíc až 20 tisíc korun zprostředkovávat nostrifikační zkoušky pro své klienty, které přihlašovali v rozporu se zákonem k nostrifikačním zkouškám v jiných krajích, než ve kterých byli cizinci hlášeni k pobytu, a to za spolupráce odpovědných úředníků krajských úřadů," popsal Hanták.

Z Ukrajiny i z Asie

Mezi stíhanými osobami ve věku od 27 do 69 let figuruje sedm našinců, pět Ukrajinců, Rus a Číňan, připomněl ve středu mluvčí protimafiánského útvaru Pavel Hanták. Všichni jsou podle jeho slov stíháni na svobodě. „Mezi obviněnými jsou i dva úředníci krajských úřadů, ředitel střední školy a jeho zástupce," konstatoval mluvčí.

Kauza se týká jednak korupčního udělování nostrifikačních osvědčení, jednak obchodování s padělky víz a vízových štítků. Nostrifikační zkouška je podmínkou k tomu, aby cizinec mohl v naší zemi studovat na vysoké škole – ať státní, nebo soukromé – a v souvislosti s tím požádat o dlouhodobé studentské vízum. Osvědčení tedy představuje poukázku k zajištění legálního pobytu a vlastně i k samotnému studiu. Zahraniční student je totiž musí předložit nejpozději při zápisu; pokud tak neučiní, není ke studiu připuštěn, přestože byl přijat.

Levnější varianta

Se získáváním nostrifikačních osvědčení (které je fakticky znamená rozhodnutí o uznání středoškolského vzdělání) podle kriminalistů zájemcům pomáhala první, devítičlenná skupina – ovšem nikoli nezištně a nikoli legálně. „Ukrajinci a Češi podnikající v oblasti napomáhání cizincům s vyřizováním dokladů, měli za „poplatek" ve výši 11 až 20 tisíc korun zprostředkovávat nostrifikační zkoušky pro své klienty, které přihlašovali v rozporu se zákonem ke zkouškám v jiných krajích, než ve kterých byli cizinci hlášeni k pobytu, a to za spolupráce odpovědných úředníků krajských úřadů," připomněl Hanták. Úplatky ve výši od dvou do pěti tisíc korun za osobu, určené krajskému úředníkovi a zástupcům vedení školy pak měly zajistit hladký průběh zkoušky v podobě – nu, řekněme: zjednodušené. A dělo se to v masovém měřítku; papíry si takto koupily stovky cizinců!

Lidem obviněným napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky, podplacení, přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby by v případě odsouzení mohly hrozit až 10leté tresty.

Dražší varianta

Rovněž desetileté tresty mohou být ve hře v souvislosti s činností druhé, šestičlenné slupiny – tentokrát za napomáhání k neoprávněnému pobytu na území republiky a padělání veřejné listiny – kde už ovšem šlo o podstatně významnější částky. Zde se vše točí kolem údajných polských víz padělaných na Ukrajině, kus za cenu nejméně 1300 eur.

Zmiňovanému 34letému podnikateli je z jeho domoviny měli přivážet krajané; manželský pár Ukrajinců rovněž podnikající v Praze. Falzifikáty se pak přes dva české prostředníky dostávaly k dalšímu cizinci; Číňanovi dlouhodobě podnikajícímu v Praze. „Ten měl potom padělky distribuovat koncovým příjemcům z řad asijské komunity," konstatoval Hanták. S dodatkem, že zmiňovaní dva Češi a Číňan měli navíc získávat i padělané vízové schengenské štítky. Jejich dodávky podle kriminalistů zajišťoval další ukrajinský podnikatel působící v Praze, který měl být napojen na dodavatele ze zahraničí. Padělaná víza v ceně od čtyř do šesti tisíc eur za kus rovněž odebírali Asiaté. „V případě vízových schengenských štítků detektivové zadokumentovali jednotky kusů," poznamenal Hanták. 

Čtěte také: Policie viní tři cizince z padělání dokladů pro nelegální migranty