Ano, koncem září. Policejní detektivové stále řeší konflikt, jehož účastníkům se šrámy už dávno zahojily. Bylo to 27. září po desáté večer, kdy se fandové Bohemians vraceli z Ostravy, kam svůj tým jeli podpořit při utkání s tamějším Baníkem.

Cestou od vlakového nádraží pokojně rozebírali výkon svého mužstva, aniž tušili, že na ně mají počíháno rváči hájící barvy konkurenčního pražského klubu. Ano, počíháno – moc férová tedy ona „férovka" nebyla. Navíc se přesila agresorů, jichž bylo kolem patnácti, sesypala na pouhopouhou čtveřici obětí!

Útočníci udeřili v Jeruzalémské ulici. „Zničehonic bohemáky obstoupili a bez varování napadli příznivci Sparty, do té doby schovaní v záloze," konstatoval Hulan. S dodatkem, že poměr sil byl jasně daný – a podle toho také šarvátka dopadla. „Bohemáci během krátké chvíle utržili bezpočet ran pěstí a kopanců, kdy bylo pouze dílem náhody, že z potyčky vyšli pouze s oděrkami a zhmožděninami," konstatoval Hulan.

Trestný čin

Z pohledu rváčů jistě nešlo o nic víc než o běžnou nakládačku, na kterou přímí aktéři už nejspíš pozapomněli. Kriminalisté ale na věc pohlížejí jinak. S odstupem i z odstupu. A z pohledu práva. Mají přitom jasno: šlo o trestný čin. A pozor, ve hře není výtržnictví, ba ani pokus o ublížení na zdraví, nýbrž jeden z nejzávažnějších skutků násilného charakteru: loupež. Napadeným totiž útočníci násilím sebrali klubovou šálu, ale odnesli si i další svršky, stejně jako batoh a klíče. Pak se vytratili jak pára nad hrncem.

Získání těchto trofejí by agresory mohlo přijít draho. Nicméně – aby bylo koho trestat, je nejprve nutné útočníky najít. A vyhmátnout konkrétní osoby se detektivům zatím nepodařilo, i když jak na místě činu, tak i při následném šetření získali řadu stop a indicií. Nyní se proto kriminalisté obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc. Zveřejnili kamerové záběry a žádají všímavé občany o spolupráci. Pokud někdo poznává kteréhokoli z útočníků, jsou jeho postřehy vítány na lince 158.