Nepřiznal se, nevypovídal a s policisty nespolupracuje, řekla Deníku vyšetřovatelka případu Petra Rendová ze 3. oddělení mravnostní kriminality.

Detektivové pátrající po muži, který tehdy uprostřed adventního času při nočním napadení na sídlišti v Petrovicích doslova přizabil svou oběť, se po dvouměsíčním pátrání dopracovali k pětici cizinců, jezdících z Petrovic do práce na staveniště na Skalce.

Ve čtvrtek udeřili s pomocí zásahové jednotky, když se parta stavbařů vracela autem ze zaměstnání. Ukrajinci se proti zásahu silně ohrazovali a nejvíc ten, který nakonec skončil za mřížemi.

Jeho kolegy policisté propustili poté, co jejich přítomnost na místě činu vyloučili experti Kriminalistického ústavu Praha porovnávající vzorky DNA. Zbývající člen party vyslechl obvinění a následně Obvodní soud pro Prahu 10 dosud netrestaného muže, který u nás žije již delší čas, poslal do vazby.

Ženin úraz se bez následků neobejde

Jestliže podezřelý nevypovídá a napadená žena utrpěla tak závažná zranění, že s ní kriminalisté zatím nemohli hovořit, není jednoduché sestavit mozaiku toho, co se na trávníku pod stromem křižovatky ulic Archimédova a Rezlerova odehrálo.

Policisté zjistili, že se 33letá žena vracela po půlnoci domů nočním autobusem městské dopravy. Na odlehlém místě poblíž zastávky Wattova ji napadl násilník útočící tak brutálně, že oběť doslova přizabil. Bez přehánění.

Případu se ujali detektivové z mravnostního oddělení, protože prvotní indicie nasvědčovaly tomu, že by se mohlo jednat o sexuálně motivované násilí. Tohle podezření se zatím nepotvrdilo, nicméně šetření ještě není u konce.

Jisté je, že agresor ženu tloukl do hlavy a způsobil jí tak závažné zranění, že se musela podrobit dvěma náročným operacím. Prognózu lékaři vidí jako nejistou, shodují se nicméně, že se úraz neobejde bez trvalých následků.

Podrobnosti zazní u soudu

Násilník svou oběť okradl. Zraněnou ženu pak opustil, třebaže jí tím vlastně podepisoval ortel smrti.

Zpola vysvlečená oběť v potrhaném oblečení neschopná vstát a přivolat si pomoc zůstala na místě ležet dvě hodiny, než ji uprostřed rozházených součástí oděvu objevil náhodný svědek. Opravdu jí zachránil život; teplota se oné noci pohybovala kolem nuly…

Zda se oběť s útočníkem setkala v nočním autobuse a jaké byly další souvislosti útoku, vyšetřovatelka Rendová Deníku neprozradila. Stejně jako to, jak se detektivové dopracovali právě ke skupině cizinců, jimž vystupovat z auta pomáhala zásahovka.

„Tyhle věci bych zatím nerozebírala," konstatovala. Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie navázala stejným tónem: „Podrobnosti zazní u soudu."

Další šokující případPůvodně kriminalisté zjišťovali, zda brutální napadení z Petrovic nemá spojitost se sexuálně motivovanými útoky na tři ženy, k nimž v polovině prosince došlo v pražské Krči. V pondělí to uvedla vedoucí vyšetřovacího týmu Alena Kolářová. Analýzy vzorků DNA ze zajištěného biologického materiálu ale ukázaly, že se jedná o různé pachatele.

Jako násilníka z Krče, který šokoval především svým prvním úderem, kdy napadenou ženu desítky minut znásilňoval, bil ji a vyhrožoval jí (další dvě oběti se mu ubránily), kriminalisté před měsícem, 16. ledna vpodvečer, zadrželi doma v Libušské ulici cizince, který putoval do vazby.

Podle slov Tomáše Hulana z ředitelství pražské policie jde o 20letého ukrajinsky hovořícího muže. Dosud netrestaný cizinec, který u nás žije čtyři roky, neměl zaměstnání, jen příležitostně dělal brigádníka ve firmách svých krajanů.