Případ se odehrál 13. prosince loňského roku, o pomoc při pátrání požádali policisté veřejnost až v půlce letošního dubna. V inkriminovaný den ráno uklízela v prostorách divadla najatá firma. Jakmile její pracovníci odešli, vyrazil vrátný divadla kouřit před vchod. Při jeho návratu na své pracoviště na něj vyrukovali maskovaní pachatelé, kteří ho připoutali ke sloupu v hledišti. Muži se pak zmocnili trezorů, které obsahovaly hotovost v řádu desítek tisíc korun a spotřební elektroniku a s lupem odešli. Divadlu tak způsobili škodu, která přesahuje sto tisíc korun.

Zdroj: Policie ČR

"Objasnění případu ale nebylo nic jednoduchého. V prvopočátku to dokonce vypadalo na dokonalý zločin, který se nikdy nepodaří vyřešit. Dnes již obvinění si totiž počínali jako opravdoví profesionálové. Při loupeži měli například oba muži zahalené obličeje a na rukou měli rukavice," uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Bohatá trestní minulost

První indicie ke konkrétním osobám pachatelů se kriminalistům druhého oddělení druhého policejního obvodu podařilo zjistit až teprve po půl roce prověřování celé události. Nicméně tyto a následně další zjištěné stopy a důkazy dopomohly k tomu, že jsou oba hlavní aktéři v tuto chvíli obviněni.

Vozidlo svědků loupeže ve Švandově divadle.
VIDEO: Prosincovou loupež ve Švandově divadle šetří policie. Hledá svědky

Navíc se i potvrdila správná dedukce kriminalistů. Ti totiž od začátku pracovali s několika vyšetřovacími verzemi, kdy jedna z nich byla, že lupiči jsou buď bývalí pracovníci divadla, nebo že měli s divadlem v minulosti něco společného.

"V tuto chvíli můžeme potvrdit, že oba obvinění dříve pracovali pro soukromou společnost, která pro Švandovo divadlo prováděla servisní práce. Oba mají poměrně pestrou trestní minulost majetkového charakteru, neboť v součtu byli již patnáctkrát trestně stíháni," uzavřel Hulan.

Hledaní muži.
Krádež na Chodově. Drzý zloděj zamířil rovnou do trezoru, odnesl 40 tisíc korun