Informace přinesl server Seznam Zprávy. Detektivové podle něj tvrdí, že příbuzní jednali na Babišův pokyn a pomohli podvodem získat dotaci na farmu Čapí hnízdo. Všichni tři prý tak o údajném padesátimilionovém dotačním podvodu věděli.

Farma patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova Agrofertu. Poté změnila formu vlastnictví a nebylo tak možné dohledat jejího majitele. Díky změně dosáhla na padesátimilionovou evropskou dotaci. Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se vrátila mezi firmy Agrofertu. Babiš na loňské mimořádné schůzi Sněmovny svolané z popudu opozice řekl, že v době získání dotace vlastnily farmu právě jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Kateřina Perknerová.
Pohledem Kateřiny Perknerové: Babiš má problém. Riskne s ním někdo vládu?

Faltýnek pak podle serveru jako člen vedení podepsal dokument, díky němuž společnost ZZN Agro Pelhřimov, vlastněná Agrofertem přešla pomocí anonymních akcií na Babišovy příbuzné.

Hlavní milníky v kauze Čapí hnízdoZdroj: DENÍK

Policie včera požádala Poslaneckou sněmovnu o vydání Babiše i Faltýnka k trestnímu stíhání. Mandátový a imunitní výbor se poprvé v celé věci sejde příští pátek. Oba poslance si však pozve až na další jednání, a pokud by potřeboval doplnit další inofrmace, uskutečnila by se ještě jedna schůze. 

Ilustrační foto
V Česku se více lidí se hlásí k pravici, než k levici, ukázal průzkum

Babiš, který žádost o vydání považuje za pokus politického systému ho zlikvidovat, dnes uvedl, že se poslaneckého mandátu sám od sebe vzdát nehodlá. Podle něj k tomu není důvod. 

Podle serveru Neovlivní.cz by se policejní vyšetřování nemělo týkat pouze Babiše s Faltýnkem, ale také dalších lidí. Server uvádí, že vyšetřování čeká také náměstkyni jihlavského primátora a kandidátku do Sněmovny za ANO Janu Mayerovou, která za farmu Čapí hnízdo podepsala žádost o dotaci, která je předmětem vyšetřování. Policie se podle serveru také zajímá o dva členy představenstva farmy Josefa Nenádala a Luďka Kalivodu, kteří Mayerovou podepsáním žádosti pověřili.

"Pokud by šlo o skutečně faktický problém, tak první obvinění jsem měla obdržet já, jakožto osoba která podepsala žádost o dotaci. Do dnešního dne mi nebyl - ani neformálně - sdělen trestný čin, kterého se vyšetřování týká, protože prostě žádný nebyl," sdělila Mayerová na serveru Občasník.eu. Doplnila, že nejednala v rozporu se zákony. Ve vedení firmy Čapí hnízdo působila Mayerová ještě pod dívčím jménem Nagyová. ČTK se zatím nepodařilo další bývalé představitele farmy Čapí hnízdo kontaktovat, aby se k záležitosti mohli vyjádřit.

Jedním z výrazných prvků v kampani před posledními volbami byly koblihy hnutí ANO (na snímku je rozdává Andrej Babiš).
Politolog o Babišovi: ANO situace využije, postaví se do role mučedníka

Kauza Čapí hnízdoZdroj: Redakce

Policie nepotřebovala k žádosti o vydání Babiše souhlas žalobců

Policie státního zástupce v kauze Čapí hnízdo o chystané žádosti o vydání předsedy hnutí ANO Andreje Babiše a předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka jen informovala, souhlas žalobce s podáním žádosti nepotřebuje. ČTK to dnes řekla mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová. V médiích se objevily spekulace, že policie se státním zástupcem podání žádosti nedostatečně projednala. Podle Zenklové neměl státní zástupce k postupu policistů výhrady. 

Mandátový a imunitní výbor bude o policejní žádosti jednat přinejmenším dvakrát. Poprvé se sejde příští pátek, ale oba poslance si pozve až na další jednání, a pokud by potřeboval doplnit další informace, uskutečnila by se ještě jedna schůze. ČTK to dnes řekl místopředseda výboru Martin Plíšek (TOP 09). Sněmovna musí policejní žádost zařadit na program své nejbližší schůze, která začne 5. září. Podle České televize chce policie obvinit Babiše i Faltýnka z dotačního podvodu a Babiše samotného ještě z poškození finančních zájmů Evropské unie.

Angela Merkelová.
Němci, poučte se z historie, zahájila Merkelová u památníku svou kampaň