Vedení policie čelí kritice ze strany ÚOOZ od okamžiku, kdy zveřejnilo záměr sloučit útvar s protikorupční policií. Šéf ÚOOZ kvůli plánu rezignoval na svou funkci. Dnešní vyjádření expozitury Tuhý vnímá jako "druhou vlnu nátlakové kampaně".

"O účelovosti svědčí zejména to, že se vedoucí příslušníci ÚOOZ vyjadřují nejdříve sdělovacím prostředkům, což je nelegitimní a velmi manipulativní postup," podotkl policejní prezident. Zveřejněné nařčení se ho prý snaží dehonestovat.

Informaci o podezření na Tuhého sdělil České televizi šéf ostravské expozitury ÚOOZ Jiří Komárek. Sněmovnímu bezpečnostnímu výboru chce předložit důkazy, které podle něho svědčí o tom, že policie se nereorganizuje kvůli zkvalitnění práce, ale aby byl odstaven Šlachta. Na výboru chce vystoupit i Šlachta, hodlá hovořit o možném propojení policie a lidí z kriminálního prostředí.

Ministr vnitra Chovanec reagoval tak, že pokud se takové jednání výboru uskuteční, je připraven na něj přijít i s vedením policie. Tuhý zároveň požaduje, aby byli na jednání pozváni i příslušní státní zástupci a pracovníci Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

Chovanec také uvedl, že policisté mají povinnost obrátit se s podezřením na trestnou činnost kolegů na GIBS. Komárek ale inspekci kontaktovat nechce, protože se její pracovníci údajně pokusili proniknout do spisu v kauze Vidkun, která se týká ovlivňování některých trestních řízení a úniků informací ze spisů.