Se čtvrtmilionovou částkou vyšel na veřejnost již v neděli; cenu za policejní zásah upřesnil do kamer České televize v Otázkách Václava Moravce. Naznačil ale své pochybnosti o potřebě masivního zásahu s nasazením 130 policistů.

Procházka ale již před deseti dny, hned 7. května, uvedl, že akce probíhající pod dohledem státní zástupkyně i odborů vnitřní kontroly jak pražského policejního ředitelství, tak II. policejního obvodu, byla v pořádku.

Třebaže v objektu se zdržovalo asi 30 lidí plus několik psů a koček, policisté původně pracovali s údajem o přítomnosti asi 70 hlav. Navíc jde o poměrně netypický squat charakteristický svou rozlehlostí – a bylo třeba zajistit jeho střežení tak, aby lidé, kteří odcházejí předem, se zase zadem nevraceli zpět.

Ministr chce vysvětlení

Chovanec přesto od policie očekává další vysvětlení, aby se ujistil, že finanční prostředky nebyly vynaloženy marně. Zaráží ho také rychlost, s jakou policie v tomto případě konala: večer se se svým podáním dostavil zástupce vlastníka (který v minulosti dokonce měl se squattery uzavřenou smlouvu o jejich pobytu v usedlosti) – a následující ráno začaly policejní manévry.

To prý může mít dohru v tom, že se na policii s žádostí o vyklizení budou obracet i další majitelé nemovitostí, kteří mají problém v občanskoprávních sporech. Proti policejnímu vyklizení Cibulky byla na nedělní odpoledne svolána na Václavské náměstí demonstrace spojená s pochodem lidí kritizujících policii ulicemi centra Prahy.

Nespokojenci kritizují charakter zásahu i nasazování policie k zásahům proti jejich pojetí svobody. Již 7. května večer se jich tři stovky sešly před pražským policejním ředitelstvím; organizátoři se snažili promítat na budovu záběry z policejní akce.

Zásah na Cibulce v číslech- Ze 30 přítomných většina dobrovolně odešla, když jim policisté opakovaně prodlužovali lhůtu ke sbalení věcí
- Čtveřici zbývajících, která se vyšplhala do věže objektu, vyvedli příslušníci speciální pořádkové jednotky za pomoci donucovacích prostředků (hmatů, chvatů a slzotvorného prostředku) – a tři z nich, dva muži a žena, se pak nechali odvézt sanitkou k ošetření do nemocnice
- Osm osob je podezřelých z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo nebytovému prostoru; z toho jeden případ již 7. května projednával ve zkráceném přípravném řízení soud – proti dvouměsíční podmínce ale dotyčný podal odpor (a bude se tedy konat standardní hlavní líčení)
- Dva lidé jsou podezřelí z ohrožení pod vlivem návykové látky, protože z místa odjížděli auty s ne zrovna čistou hlavou
- Dva lidé putovali na policejní služebnu kvůli ověření totožnosti