„I když šlo nepochybně ze strany obou obžalovaných o brutální útok, nedosáhl ještě takové úrovně, aby naplnil znaky skutkové podstaty trestného činu vraždy,“ konstatoval k verdiktu předseda odvolacího senátu Martin Zelenka a vysvětlil, proč Vrchní soud v Praze požadavku žalobkyně Kateřiny Boudové na vyšší tresty nevyhověl.

Podle Blesk.cz odvolací senát odmítl zohlednit další důkazy, které zejména spekulovaly o míře poranění, jež si mohl číšník způsobit sám pádem na zem. Tyto důkazy senát zamítl pro jejich nadbytečnost. Proces každopádně provázely spory soudních znalců.

Armin a Arash Nahvi jsou vedeni k soudu 30. dubna 2019 v případu napadení čišníka v centru Prahy.
Pokus o vraždu to nebyl. Soud potrestal Nizozemce za napadení číšníka

Armin má pobyt za mřížemi o půl roku delší, protože mu byly kladeny za vinu dva skutky. Po předchozí slovní rozepři se měl noc předcházející útoku dostat do potyčky před klubem James Dean v Dlouhé ulici. Vrchní soud skutek vyhodnotil jako výtržnictví, nikoliv jako pokus o ublížení na zdraví, a proto muži o šest měsíců zmírnil původní trest.

Jeho bratr uslyšel stejný verdikt jako u prvoinstančního soudu. Muži na základě dubnového rozhodnutí Městského soudu v Praze měli zaplatit odškodné 1,8 milionu korun. Částku odvolací soud potvrdil. Zmocněnec zmláceného číšníka Michal Manini přitom dříve po cizincích požadoval odškodnění za snížení společenského uplatnění ve výši dvou milionů korun a jako bolestné přes 600 tisíc. Další peníze - konkrétně 159 tisíc korun - musí odsouzení Nizozemci zaplatit zdravotní pojišťovně.

Číšníkovi se verdikt nelíbí

Proti úternímu verdiktu se mohou obě strany odvolat k Nejvyššímu soudu ČR. Podle Blesku se státní zástupkyně chce nejprve seznámit s písemným zněním rozsudku. Reportérka iDNES.cz mluvila na chodbě soudní budovy také s napadeným čísníkem, jemuž se verdikt nelíbí.

„Nejsem rád, jak to celé dopadlo. S rozhodnutím soudu nejsem spokojený, mělo to by kvalifikováno jako pokus o vraždu,“ řekl. Dodal, že muži mu při útoku vyhrožovali zabitím. Podle svých slov se už snaží zapojovat do běžného života i do práce.

Je mí líto, co se stalo

„Je mi líto, co se ten den stalo, co jsem udělal. Beru plnou zodpovědnost za to, co jsem udělal. Budu respektovat rozhodnutí soudu o mém trestu a náhradě škody,“ uvedl podle zpravodajského portálu iDNES.cz v závěrečné řeči Armin Nahvi.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Jen jsme se bránili. Nizozemští bratři, kteří zbili číšníka, stojí před soudem

„Jsem si plně vědom, že jsem spáchal trestný čin. Neměl jsem žádný důvod, abych se ten den pral, dokud nebyl můj kamarád napaden. Reagoval jsem přehnaně. Svého chování lituji. Nechtěl jsem, aby to takto dopadlo, nyní se ovšem musím vystavit následkům,“ pronesl Aräsh Nahvi. Ve své řeči se Nizozemec íránského původu znovu omluvil napadenému číšníkovi i lidem v Česku.

Jak vlastně mediálně sledovaný případ probíhal?

Devětadvacetiletý Armin a o tři roky starší Aräsh přicestovali v dubnu 2018 do české metropole s dalšími přáteli na rozlučku se svobodou. Na zahrádce restaurace u obchodního centra Quadrio se skupina dostala do sporu s obsluhou, protože si do podniku přinesla vlastní alkohol a odmítala odejít. Z následné bitky vyšel nejhůře číšník, který přispěchal na pomoc manažerovi restaurace. Po útoku zůstal ležet v bezvědomí s komplikovanými zlomeninami lebky a s krvácením do mozku. Musel se podrobit několika operacím a zažádal si o invalidní důchod.

Soud s pěti zadrženými nizozemskými výtržníky, kteří napadli číšníka v centru Prahy.
Vyšší trest kvůli lékařskému posudku. Nizozemci se pokusili číšníka zabít