„Šikovnýma“ rukama jeho členů zde prošla auta za desítky milionů korun. Rozebrána na náhradní díly putovala expres plně naloženými kamiony za hranice státu.

Drzost gangsterů, na kterou nakonec doplatili, neznala mezí. Přímo za hradbou vrakoviště se nebáli některé z autodílů prodat pod rukou náhodným zájemcům. A to byla největší chyba osmihlavé zločinecké skupinky.

Před nedávnem si na ní došlápli detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Včera o úspěšné akci, na jejímž konci byl zatčen český organizátor i jeho kumpáni z východní Evropy, informoval mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

„Všichni jsou ve vazbě. Obvinili jsme je z legalizace výnosů z trestné činnosti a podílnictví. Dva také z krádeže a jednoho z maření výkonu úředního rozhodnutí,“ shrnul Hanták. Klec podle něj spadla osmadvacátého února. Těsně před šestou ranní vrchní gangster Čech s trvalým bydlištěm na úřadě jedné z pražských městských částí ještě tvrdě spal. Ani se nenadál a během pár vteřin měl pouta na rukou.

Během hodiny členy gangu pozatýkali

Gang se z hodiny na hodinu sesunul jako domeček z karet, protože v téže době se zatýkalo na několika pražských a středočeských adresách. Následovaly domovní prohlídky.

V samotné Nučické stodole, přilehlé k vrakovišti leželo několik stovek kusů náhradních dílů a ještě nerozebraná auta.

Zatímco gangsteři klidně spali, kradli a prodávali kontraband, detektivové je více než rok bedlivě sledovali při krádežích v Praze, ve zbytku republiky, ale i v německém příhraničí.

Pokud vás zajímá, kde teoreticky mohly skončit díly vašeho vozu, pak vězte, že v celé Evropě. „Některé díly zasílali kamionem na objednávku až do Bulharska či Řecka,“ podotkl Hanták.