„Nejvyšší soud nemohl přisvědčit námitce obviněného, že odvolací soud postupoval v rozporu s pravidly pro řízení o opravném prostředku, že by protiústavně a v rozporu s principem presumpce neviny zasahoval do kompetence nalézacího soudu a svými svévolí se vyznačujícími rozhodnutími porušil právo obviněného na spravedlivý proces," konstatoval v odůvodnění zamítnutí Březinova dovolání předseda senátu Nejvyššího soudu Michal Mikláš.

Přesto Březina chce své jméno očistit před Ústavním soudem. Podal si proto ústavní stížnost. Nesouhlasí s tím, že by mezi lety 2007 a 2011 pobíral neoprávněně odměny za svou účast v dozorčí radě dopravního podniku. Přestože podle pravomocného rozsudku funkci vykonávat nesměl, protože zároveň působil ve firmě Porcela Plus, na jejíž majetek byl vypsán konkurz.

Odstoupit nehodlá

Březina opakovaně oznámil, že ani přes pravomocný verdikt nehodlá odstoupit z funkce zastupitele hlavního města ani dalších veřejných funkcí spojených s jeho mandátem.

„Nikdo po mně v tuto chvíli odchod nepožaduje a ani já sám ho nemám v plánu," řekl na konci ledna v souvislosti s výzvou pirátských zastupitelů městské radě. V ní žádali odvolání Březiny z funkce předsedy komise pro udělování grantů v oblasti sportu a tělovýchovy, která každoročně rozděluje přibližně půl miliardy korun.

„Karel Březina je nejen podvodník, ale i lhář. K odchodu jsme ho oficiálně vyzvali už na začátku srpna loňského roku, kdy byly zveřejněny odposlechy soudce Havlína, podle kterých Březina machinoval se změnou územního plánu a tuto výzvu jsme od té doby několikrát zopakovali," reagoval pirátský zastupitel Adam Zábranský.

Čtěte také: Bývalí zákulisní vládci Prahy mají problémy se zákonem