"Na celý případ upozornil novinář, který posléze s kriminalisty úzce spolupracoval a nyní je v celé kauze jedním ze svědků," uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan.

Obviněný muž zjevně věřil rčení, že „kde není žalobce, tam není soudce“. Nejspíš si totiž myslel, že pokud se poškození zapojí do jeho podvodné hry, nebudou poté „žalovat“ sami na sebe. V tomto směru se ale zjevně mýlil.

Pražští policisté dopadli na hlavním nádraží lupiče z Podolí.
VIDEO: Lupiče přerušil v Podolí až pekař. Policisté je chytli na hlavním nádraží

"Byť bylo dohledání zákazníků v počítačovém prostředí velice nelehké a složité, i tak se nakonec kriminalistům podařilo v rámci prošetřování dohledat necelou padesátku těch, kteří si byli ochotni vysvědčení nebo diplom koupit. Byli to lidé jak z celé České republiky, tak ze Slovenska," informoval Hulan.

Tito zákazníci zprvu nebyli z kontaktu s kriminalisty nijak nadšeni, ba jím byli dokonce poměrně zaskočeni. Do poslední chvíle totiž věřili podvodníkovu slibu absolutní anonymity. Nicméně posléze s detektivy všichni více či méně spolupracovali.

Muž si v centru Prahy hrál na Batmana.
KRIMI MIX: Muž si v centru Prahy hrál na Batmana. Poškodil při tom auto

V rámci svých svědeckých výpovědí také uváděli různé důvody, proč se pro takovou transakci rozhodli. Někteří prý proto, že chtěli získat místo, které bylo podmíněno právě odpovídajícím vzděláním. Jiní zase chtěli podvodně získaným diplomem ošálit své rodiče, kteří jim jejich vzdělání „sponzorovali“. Místo sezení v lavici totiž školní roky prohýřili, avšak následně museli svým chlebodárcům dokladovat úspěšné zakončení studia.

"Po zadržení šestadvacetiletého muže proběhla i domovní prohlídka. Při té kriminalisté zajistili jak počítače s příslušným softwarem, tak i šablony pro výrobu různých vysvědčení a diplomů. Vyšetřovatel zadrženého obvinil z trestného činu podvod. S ohledem na výši způsobené škody, která je téměř osm set tisíc korun, hrozí obviněnému trest odnětí svobody až na osm let," uzavřel Hulan.

Vyhlášení ankety Nejsympatičtější brankář a předání Ceny humoru Vlasty Buriana v kině Aero.
Jiří Krampol oslaví osmdesátiny. Obdržel Cenu humoru Vlasty Buriana