Z počínání, které jen těžko nazvat jinak než hyenismus, podezřívají pražští kriminalisté dva muže ve věku 31 a 32 let, k nimž se později přidal ještě třetí komplic.

Vykutálená dvojice se podle vyšetřovatelů nerozpakovala svým obětem namluvit, že jim chce pomoci, aby se účinně bránili před zloději.

Vše začalo výměnou zámků

Ve skutečnosti však byli od počátku rozhodnuti, že seniory okradou oni sami. „Osobám vyššího věku v opakovaných případech nabízeli výměnu zámku vchodových dveří do bytu s tím, že jejich současný zámek již není bezpečný. Po souhlasu poškozených provedli výměnu – a nechali si zaplatit za takto odvedenou práci 3500 Kč,“ připomněla policistka Iva Knolová, co stálo na počátku všech podvodů.

Už v té chvíli oba muži své zákazníky náležitě oškubali. Zámky, které montovali, totiž nejsou za tisíce; v obchodě stojí 877 Kč. O tom však odíraní senioři neměli ani tušení – díky dobře odvedené práci naopak k samozvaným montérům pojali důvěru. A toho podvodnické duo dokázalo náležitě využít.

„Podezřelí nabízeli rekonstrukci koupelny, toalety či kuchyně s tím, že ji rychle a kvalitně provede jejich známý,“ tlumočila Knolová zjištění vyšetřovatelů. „Ve třech případech, které mají policisté zdokumentovány a odehrály se v Praze 4, 8 a 10, senioři po dlouhém přemlouvání na opravy v bytě přistoupili a podezřelým vyplatili nemalé zálohy či dokonce celou částku, kterou podvodníci stanovili,“ konstatovala policistka.

Zfušované rekonstrukce vystřídaly půjčky

Nějaký čas se pak nic nedělo – ovšem podvodníci se nespokojili s tím, že by s vylákanými penězi zmizeli jen tak. Domluvené úpravy byly v bytech provedeny – i když od pohledu velmi nekvalitně a fušersky – a podvodníci sáhli k dalšímu triku. Přišli s báchorkami o tom, že se ocitli v mimořádné tíživé životní situaci, kterou by vyřešila finanční půjčka…

A stalo se, že s žádostí o pomoc uspěli. Nikdo z oklamaných penzistů však už své peníze nedostal zpět – byť jednu podvedenou ženu podvodníci poté, co zjistili, že věc předává policii, sami po roce mlčení navštívili a sepsali s ní dohodu o splátkovém kalendáři. Ani pak ale peníze vracet nezačali.

Oklamaných obětí může být mnohem víc

Ve třech případech, které zatím policisté zmapovali, přesáhla způsobená škoda milion korun. Podvedených důchodců ale může být mnohem víc – přičemž je pravděpodobné, že mnozí z těch, kteří se neorientují v současných cenách stavebních materiálů, zřejmě nemají ani ponětí, že se stali obětí podvodu. Je také možné, že své působení podvodníci neomezovali jen na metropoli, ale řádili také v okolí hlavního města.

Dvojici hlavních iniciátorů i jejich komplici již policejní komisař sdělil obvinění z trestného činu podvodu. Všichni tři podezřelí jsou stíháni na svobodě. Pokud jejich vinu uzná soud, může je do cel, které mají zámky stoprocentně bezpečné s spolehlivé, poslat na dva roky až osm let.

Výzva policie

Policisté se domnívají, že trojlístek podvodníků poškodil mnohem více seniorů a poškození ani nevědí, že se stali obětí trestného činu. Proto policisté apelují na tyto občany, aby se přihlásili na lince 158, nebo osobně navštívili kteroukoliv policejní služebnu a připojili se k trestnímu stíhání podezřelých.

kpt. Bc. Iva Knolová, pražské policejní ředitelství