Právě ty totiž vedly k tomu, že držitele změnilo 800 tisíc korun, informoval v sobotu Jan Daněk z ředitelství pražské policie. „Přes sociální síť vylákali z poškozené přístupové heslo k elektronickému bankovnictví," shrnul Daněk podstatu prošetřovaného skutku.

Jestliže kdysi platívalo, že zloději rádi křičí „chyťte zloděje", mnoho se nezměnilo ani v dnešní době. Podvod přes internet totiž odstartovala nabídka lepšího zabezpečení účtu při používání internetového bankovnictví – přičemž majitelka uvěřila, že ji její využití může poskytnout lepší ochranu. Neměla ani tušení, že nabídka nepřichází od její banky, ale je dílem právě takových vykuků, před jakými se chtěla chránit.

Vydávali se za kamarádku

Pomocí podvodné stránky na internetu se pachatelům podařilo od ženy vylákat přístupové údaje k jejímu účtu. Dalším krokem se pak stalo zneužití jména kamarádky, kterou oběť měla v přátelích na sociální síti. Vytvořili její falešný profil, aby se za ni mohli vydávat – a s jeho pomocí se jim zabezpečení účtu podařilo prolomit.

Jménem kamarádky, která ve skutečnosti neměla o ničem ani tušení, ale přesto právě přes sociální síť „žádala" o pomoc, podvodníci majitelce účtu tvrdili, že přítelkyni nefunguje její mobil. Přitom si na telefon potřebuje nechat poslat SMS zprávu s ověřovacím kódem, aby mohla dokončit transakci na svém bankovním účtu…

V té chvíli přišel další z klíčových momentů akce: údajná kamarádka ženu požádala, zda by si ověřovací kód mohla nechat poslat na její telefon – a poprosila o jeho přeposlání. Majitelka účtu v té chvíli ještě naditého penězi uvěřila. Kdo by v momentu, kdy může pomoci přítelkyni v nesnázích, dumal nad tím, jak to vlastně se zasíláním ověřovacích kódů na mobil: nastavit telefonní číslo i provést jeho změnu lze výhradně při osobní návštěvě pobočky banky. Jinými slovy: vlastně to ani nemohlo být jinak, než že zaslaný kód neslouží k potvrzení transakce na kontě kamarádky, ale na vlastním bankovním účtu držitelky telefonu!

Stopou jsou vozy značky BMW

Opravdu se tak stalo: právě z jejího konta pachatelé převedli 800 tisíc korun. Peníze nechali poslat na účet, který měli už předem založený na takzvaného bílého koně. A je nabíledni, že získané peníze nenechali ležet. „Byly vybrány na čtyřikrát, vždy po dvou stech tisících, z bankomatu," připomněl Daněk. Stalo se tak při použití přístrojů na pomezí Prahy-východ a Benešovska i přímo na Benešovsku. Detektivové proto soudí, že k tomuto regionu mohou mít pachatelé bližší vztah.

Díky kamerovým systémům také policisté znají podobu muže, jenž peníze vybíral, a vědí i to, že podezřelí k výběrům přijeli vozy značky BMW páté řady. „V jednom případě se jednalo o černé BMW se zatmavenými skly, chromovanými lištami okolo oken a černými koly. V druhém případě šlo o totožné BMW, které mělo šedou nebo stříbrnou barvu," upozornil Daněk. Kamerové záběry pořízené již v únoru policisté o víkendu zveřejnili a obracejí se na veřejnost s žádostí o pomoc; přivítají jakékoli informace k muži i k autům zachyceným na videu.

Případ policie prošetřuje pro podezření na podvod a neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku. V případě odsouzení by mohl být ve hře až osmiletý pobyt za mřížemi.

Čtěte také: Podvodník lákal peníze z lidí přes Facebook