Takto v včera uzavřel zatím nepravomocně Obvodní soud pro Prahu 2 v České republice první projednávání kauzy zločinného jednání, jehož cílem bylo podle obžaloby usnadnit teroristický útok. Elitní kriminalisté byli přesvědčeni, že čtyři za stíhaných osob nejen věděly, že vyráběné padělky mají posloužit teroristům, ale prý také přímo organizovaly zasílání peněz radikálním strukturám ve své domovině. Dotyční to ale od počátku popírali.

Sedmičlenné skupině cizinců, zahrnující čtyři Dagestánce, dva občany Bulharska a Moldavana, rozdal soud tresty za falšování dokumentů, zčásti prováděné v rámci zločinného spolčení, částečně jako organizovaná skupina působící ve více státech. Tedy za zločin, k němuž se někteří z nich částečně přiznali. Nejvyšší pětileté tresty dostali dva muži, kteří byli podle dokazování hlavními postavami: jeden padělky objednával, druhý působil jako hlavní výrobce. Další obžalovaní, z nichž všichni jsou stíháni vazebně, měli působit jako asistenti, pomocníci či kurýři. Vyvázli s mírnějšími tresty; tím nejnižším je odnětí svobody na tři roky.

Verdikty ale nemusí být konečné. Případem se ještě bude zabývat odvolací senát Městského soudu v Praze. Tři z obžalovaných se odvolali na místě, další si ponechali lhůty na rozmyšlenou. Obhájci se ohrazují proti výši trestu; představovali by si mírnější verdikty.

Gang cizinců vyráběl v Praze nejrůznější zfalšované dokumenty v letech 2008 2010. Padělky produkoval velmi kvalitní, při zběžné kontrole prakticky neodhalitelné. Zvlášť když pachatelé byli schopni vytvořit kompletní falešnou identitu!