Byť souvislosti jsou vlastně nadmíru prozaické: mocní se na Děčínsku snažili využít svého vlivu, aby neoprávněně získali majetkový prospěch. Nitky kauzy ovšem vedou do metropole.

Z přijetí úplatku obvinili kriminalisté dvojici mužů z Prahy ve věku 45 a 31 let. Podle vyšetřovatelů se korupčníci začali snažit o získání peněz už v létě poté, co dva podnikatelé požádali o prodloužení smlouvy na dodávku stravy do centra pro zdravotně postižení v Dolní Poustevně, což je příspěvková organizace pražského magistrátu. A následně se uplatnil přístup, který je mimo metropoli mnohdy považován za „pražské manýry“.

Zaměstnanec centra jednomu z podnikatelů naznačil, že mohou „být problémy“. Objevily se prý stížnosti na kvalitu jídla – navíc někdo z magistrátu má další zájemce o dodávky. Ovšem – je tady kolega, který by mohl udělat, co je v jeho silách… Pochopitelně nikoli zadarmo. Padly i konkrétní částky požadované provize: jeden z podnikatelů zaplatí 20 tisíc, druhý složí 12 tisícovek.

Je třeba ukázat vděk

Další schůzka přinesla nové požadavky: pokud si chcete zakázku udržet, musíte ukázat vděk. Od listopadu to bude stát jednoho podnikatele 15 tisíc a druhého sedm. Měsíc co měsíc. A podnikatelé platili. „Ve dnech 9. listopadu, 8. prosince a 10. února převzal jeden z obviněných opakovaně hotovost v celkové hodnotě 67 tisíc korun, která byla určena jako úplatek za trvání uvedených smluv,“ uvedl pplk. Skřepek. Jak doplnil, smlouvy skutečně byly prodlouženy o jeden rok, a tudíž by se korupčníci obohatili nejméně o 260 tisíc.

Nyní ale mají oba jiné starosti než přemýšlet, zač utratí lehce nabyté částky. Po poslední splátce spadla klec. Kriminalisté oba zadrželi. A v případě odsouzení hrozí podezřelým dva až pět let s dodávkami stravy, na jakou dosud zvyklí nebyli. Té vězeňské.