Takovou stíhací jízdu za motorkářem pražští policisté ještě nezažili.

Delikvent ujížděl, policejní hlídka mu stále byla vpatách. Ďábelskou rychlostí se motorka stíhaná pronásledovateli sblikajícími majáky přihnala až na Mělnicko. Teprve u obce Mlčechvosty honička skončila. Zběsilé tempo motorka nevydržela a vzplála jasným plamenem. Chce se říci: naštěstí.

Kvůli ohni totiž prchající motorkář musel zastavit. A díky tomu se nikomu nic nestalo. Na tom, že kújmě nepřišli ani nevinní účastníci silničního provozu, měl významný podíl i fakt, že se honička odehrála na počátku víkendu vdevět večer – tedy vdobě, kdy je provoz mírnější.

Policisty zaujala ohnutá značka

Nevídaná honička přitom odstartovala zcela nečekaně. Policejní hlídka si vKbelské ulici vPraze 9 povšimla černého motocyklu Suzuki GSX R750, který měl ohnutou registrační značku. Takto své stroje upravují ti jezdci, kteří již dopředu počítají stím, že se na silnicích nebudou chovat slušně – a moc dobře vědí, proč poznávací značku přizpůsobují tak, aby nebyla kpřečtení.

Policisté proto chtěli řidiče zkontrolovat – ten však na výzvy kzastavení nereagoval a snažil se zmizet. „Projel křižovatku ulic Kbelská, Veselská, dále pokračoval ulicí Cínoveckou, kde ohrozil řidiče auta značky Citroën, poté jel po D8 směrem na Teplice, kde kličkoval mezi vozidly a překračoval rychlost 200 km/h,“ přiblížila vpondělí počátek silničního dramatu policistka Iva Knolová.

Pronásledovatelům nebylo nic platné, že spirátem za řídítky (jenž na tandemu ještě vezl spolujezdce!) dokázali držet krok. Vždycky když se dostali až za motorku, její řidič začal intenzivně brzdit, aby vzápětí přidal maximum plynu. Před odbočkou na Mělník a Slaný se sice policistům podařilo pronásledovanou motorku předjet – ani pak ale řidič nezastavil. Prosmykl se odstavným pruhem a sjel zdálnice na silnici vedoucí od Velvar na Mělník.

Měl proč ujíždět

Neujel však ani dva kilometry, když ho donutily zastavit plameny. Pak už řidič i spolujezdec skončili vrukou policie.

Záhy bylo zřejmé, že motorkář neujížděl kvůli ohnuté značce. Ukázalo se, že motorka byla o minulém víkendu ukradena vPraze 10. A co víc – pětatřicetiletý šofér nemohl ani předložit řidičák. Oprávnění kjízdě na motorce totiž nikdy nevlastnil. Zato se ale u něj našel pepřový sprej – a u spolujezdce policisté zajistili tři nože…