Nyní ovšem jde o majetek jeho zesnulého otce, který nashromáždil značné jmění během služby v zahraničí. Úkolem soudu je rozhodnout o platnosti závěti, kterou napadá druhý Rathův syn: Davidův starší bratr Michal. Ve chvíli, kdy ho v srpnu 2014 přepadly komplikace se srdcem, Rath nejstarší ve velmi stručném vyjádření odkázal veškerý majetek právě synu Davidovi – přičemž na dokument nechal podepsat i zdravotní sestru pracující v jeho ordinaci jako svědkyni.

Rath prý po telefonu probíral s otcem jeho zdravotní stav 

Ta k soudu poslala prohlášení, ve kterém potvrzuje, že text závěti sepsaný při plném vědomí skutečně obsahuje svobodnou vůli zůstavitele, na kterého nebyl činěn žádný nátlak. Právě ona pak dokument předala Davidu Rathovi, který na místě vůbec nebyl; pouze s otcem po telefonu probíral jeho zdravotní stav a přesvědčoval ho, ať se ihned nechá odvézt do nemocnice. K sepsání velmi stručné závěti pak mělo dojít během čekání na příjezd sanitky. Dva měsíce nato Ratmír Rath zemřel.

Syn Michal je ovšem přesvědčen, že text otec nesepisoval ani nepodepisoval. A nejen proto, že se nikdy nezmiňoval o tom, že by ho chtěl vydědit. Ani to prý udělat nemohl, protože v kritické chvíli čelil infarktu myokardu.

K závěti vydal Rath prohlášení 

Mladšího bratra navíc viní, že o otce nedostatečně pečoval, když mu předepsal antibiotika v tabletách – ta prý ale bylo zapotřebí podat v infúzích, aby začala účinkovat okamžitě. Že by došlo k pochybení, Rathova advokátka odmítla. K závěti vydal David Rath prohlášení, v němž vysvětluje tátovy pohnutky. Otec prý těžce nesl, že se s ním starší syn nestýkal, nezajímal se o něho – a navíc s ním měl konflikty.

Osobně se oba bratři budou muset dostavit k soudu v květnu, kdy má jednání pokračovat. Ani pak zřejmě verdikt nepadne – a v případě zadání znaleckých posudku se spor nejspíš výrazně protáhne.