Rusa zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013 spočívajícími v útocích na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou předloženou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče
Hacker Nikulin vězněný v Praze trpí bolestmi, píše ruský list Izvestija

Ministr musí počkat 

Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud teprve 10. listopadu 2016.
"Rozhodovat budu, jakmile budu moci rozhodovat, protože tam jsou různé procesy, na které já musím čekat. A při tom rozhodování zvážím zejména závažnost těch daných trestných činů a to, zda ty země aktivně žádaly o něj, nebo zda si vzpomněly až později, a tak dále," řekl Pelikán.

Advokát Jevgenije Nikulina Martin Sadílek, v pozadí Nikulinovi rodiče
Soud potvrdil přípustnost vydání Nikulina do USA kvůli hackerství

Honem rychle ho chtějí dostat do Ruska 


Němcová uvedla, že Spojené státy by mohly mít dokonce podezření, že Nikulin by mohl znát pozadí řady operací ruské kybernetické války proti západu. Rusové si podle ní "velmi rychle vzpomněli", že spáchal nějaký "bagatelní trestný čin v Rusku".

"Honem rychle ho chtějí dostat do Ruska, protože podle mého názoru se oprávněně bojí, že ho dostanou Američané a budou se ho ptát na něco, co pro Rusko nebude dobré," soudí poslankyně ODS.

Hospitalizace v Bohnicích? Ruský hacker na ni dává stížnost

Zemanovy žádosti ministr nepokládá za nátlak 


Pelikán ve Sněmovně potvrdil, že prezident Miloš Zeman ho žádal o to, aby byl Nikulin vydán do Ruska. "Žádal mě opakovaně a, řekněme, důrazně. Já jsem si to vyslechl a seznámil jsem prezidenta se svým stanoviskem, které tu nebudu rozvádět," uvedl Pelikán.

Zemanovy žádosti ale nepokládá, jak uvedl, za nátlak. Na pozdější dotaz Věry Kovářové (STAN) ministr spravedlnosti potvrdil také to, že s ním o Nikulinovi mluvil i prezidentův kancléř Vratislav Mynář. Pelikán uvedl, že nedovede posoudit, zda tak činil z přímého pověření prezidenta, nebo ne.

Vězeňská služba. Ilustrační foto.
Vězeňská služba i ministerstvo popřely zhoršení Nikulinova zdraví


České soudy už potvrdily přípustnost Nikulinova vydání do obou zemí. Rus se vydání do Spojených států brání tvrzením, že v zámoří nebude spravedlivě souzen.

Soudní síň. Ilustrační foto.
Rus Nikulin se chce vydání do USA bránit ústavní stížností