Senát Pavla Bendy však rozhodl (prozatím nepravomocně) o zproštění obžaloby a okamžitém propuštění z vazby. I přesto, že neměl pochybnosti o tom, že skutků, které jsou mu kladeny za vinu, se obžalovaný skutečně dopustil.

Až do incidentu bezproblémovému stavebnímu dělníkovi nepomohla pozdní lítost, ale v jeho prospěch hovořil znalecký posudek, podle něhož se cizinec v době činu nacházel ve stavu takzvané patické opilosti, kdy jsou rozpoznávací o ovládací schopnosti vymizelé.

Jinými slovy: ve stavu nepříčetnosti, kdy své jednání nemohl kontrolovat, a tudíž za ně ani není trestně odpovědný. Stav posuzovaného psychiatr Ladislav Procházka připodobnil k epileptickému záchvatu.

Nejasné pohnutky

Krvavého útoku se Bobajev dopustil před třemi roky; 5. února 2013. V bytě v Biskupcově ulici na Žižkově při popíjení vodky pobodal dva své známé. Udeřil ve chvíli, kdy jeden ze společníků odešel koupit cigarety a muž, který zůstal, mu říkal, aby už s pitím přestal. Za dobrou radu přišel trest: útok nožem zaměřený na levou polovinu hrudníku, na krk i obličej.

Spíš ovšem šlo o zlobnou reakci na jednání Bobajevovy nepřítomné přítelkyně: ta se s ním odmítla sejít. Do telefonu mu řekla, že je opilý – a navíc je chladno. Další možnou příčinou mohla být hádka kvůli kameře sledující dění v ložnici bytu obývaného zahraničními dělníky, a to i v době dámské návštěvy. Obžalovaný své pohnutky nevysvětlil – prý si vůbec nic nepamatuje.

Napadení pak čelil také druhý muž vracející se z nákupu; tomu se ovšem po potyčce podařilo utéct (byť s pořezaným krkem). Téměř zázračně přežil i první napadený, třebaže Bobajev od nehybného těla odešel (a v mrákotném stavu prý bloudil Prahou, což odpovídá charakteristikám patické opilosti); pomoc zavolali sousedé a zraněný se podrobil náročnému zákroku na operačním sále vinohradské nemocnice. Druhého muže sebrali záchranáři na ulici.

Ještě není konec

Případem se ještě na základně odvolání státní zástupkyně Jany Murínové bude zabývat odvolací senát Vrchního soudu v Praze. Žalobkyně se neúspěšně domáhala vypracování nového znaleckého posudku.

Původně přitom již státní zastupitelství stíhání zastavilo. Verdikt však zrušil Nejvyšší soud ČR, následovalo vydání mezinárodního zatykače, zadržení Bobajeva v Rusku a jeho vydání do České republiky.

Čtěte také: Rvačka cizinců málem skončila vraždou