Takové jsou aktuální informace o 37letých rodičích takzvaných „vlčích dětí", kteří narození svých dvou synů utajili před úřady a řadu měsíců je drželi bez kontaktu s vnějším světem v bytě na pražských Vinohradech. A možná by takto žili dodnes, kdyby matka chlapců předloni nepřivolala policisty ve chvíli, kdy měla strach z toho, že na ni manžel zaútočí brašnářským šídlem. To ve chvíli rodinného napětí vzal z náčiní, jímž doma vydělával na živobytí.

Přestože otce i matku, vyznávající alternativní způsob života bez podobných zbytečností jakými jsou například auto, televize či pračka, za svérázný přístup k výchově potomků (byť se oni snažili vysvětlovat, že pro své syny chtěli jen to nejlepší a jejich snahou bylo děti nikoli týrat a zanedbávat nedostatečnou péčí, výživou i oblékáním, ale chránit) poslaly soudy za mříže – muže na čtyři roky a ženu na dvě léta – po rodičích, jimž úřady děti odebraly a svěřily je do péče příbuzných, není dodnes ani vidu ani slechu. Ztratili se – a ve věznici na ně 23. listopadu čekali marně.

Děti postrádaly i kousací reflex

Svérázný pár, který má dnes trvalé bydliště hlášeno na Praze-západ, se zatím nepodařilo najít ani policistům. Nepomohli ani obhájci, kteří se svými klienty rovněž ztratili kontakt. V celostátní pátrací databázi hledaných osob figuruje otec od 8. ledna; matka tam zařazena není. Jejím případem se v uplynulých dnech zabýval Městský soud v Praze v rámci projednávání vlny kauz, jejichž znovuotevření přinesla amnestie prezidenta republiky.

O existenci chlapců, v době nalezení starých rok a dva roky, neměli až do zásahu přivolané policie ponětí ani nejbližší příbuzní. Po předání do péče jiných členů rodiny zjevně pookřáli; postupně u nich odeznívaly známky deprivace a hošíci začali dohánět zpoždění. A měli co dohánět! Podle posudků „vlčí děti" nejen neměly rozvinuty sociální dovednosti a kromě pláče nedokázali vyjádřit emoce, ale téměř nulové byly i jejich řečové dovednosti. A kvůli krmení šťávami a kašovitou stravou – byť otec nakupoval v drogerii ne zrovna nejlevnější výrobky v biokvalitě – dokonce neměli ani rozvinutý kousací reflex!

Vrchní soud odmítl, že by se ignorováním skutečných potřeb svých synů rodiče dopouštěli týrání svěřené osoby – v jejich jednání ale spatřoval těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, ohrožování výchovy dítěte a také zanedbávání povinné výživy.