Redakce Deníku proto oslovila osobnosti v regionech s dotazem, zda měl Zeman milost doživotně odsouzenému vrahovi udělit. Výsledek? Téměř dvě třetiny respondentů s jeho rozhodnutím nesouhlasí.

Kontroverzní krok, který se vylučuje s dřívějším Zemanovým „budu milostmi šetřit, udělovat je budu jen ve výjimečných, humanitárních případech", nejvíce vadí respondentům z hlavního města, na Karlovarsku a Královéhradecku.

SNESITELNÁ MILOST

Pouze v jednom jediném kraji, v Plzeňském, souhlasí s milostí více než polovina osobností. Právě v Plzni přitom podle soudu 30. května 1993 vraždil.

Jiří Kajínek.
Rukopis pod drobnohledem. Kdo je vlastně Kajínek

Vstřícní jsou k němu ještě na Ústecku a pak Pardubicku, kde v Třemošnici a Prachovicích vyrůstal.

Zdroj: Deník Data / David Valenta, Aleš Vojíř

Kajínka by na svobodu pustil například Michael Canov, starosta Chrastavy na Liberecku. „Tolik vážených osob projevilo své pochybnosti o vině Kajínka a tolikrát byl přitom odmítnut nový proces, že se mně zdá milost po 23 letech ve vězení i pro případ, že je vinen, snesitelná," vysvětlil svůj postoj.

Věznice na hradě Mírov.
Kajínek má přivést turisty do Mírova. Lidé uvidí i okno, kde přepiloval mříž

To pražský rozhlasový moderátor Josef Lábus věc cítí jinak: „Mezi Zemanovými voliči, těmi ‚obyčejnými lidmi', je nejvíc zastánců konspiračních teorií, jichž je kolem Kajínka hodně. Takže jediným důvodem milosti je získání bodů od voličů."

Dnes se prezident Zeman vrací z návštěvy Pekingu. Vedle řešení vládní krize se očekává, že vyřkne závěrečný ortel ke Kajínkovi. Předpokládá se, že Jiří Kajínek může vychutnat svobodu již koncem tohoto týdne.