„K zadržení pachatele výrazně pomohla spolupráce s kriminalisty Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality, kteří proti muži vedli trestní řízení pro další trestnou činnost," doplnil.

České spravedlnosti se pravomocně odsouzený muž snažil vyhýbat i v opravdu dalekých krajích vonících exotikou: na útěku se skrýval v Thajsku a Hongkongu. Nakonec ho to ale přece jen táhlo domů – nebo možná zjistil, že i v Asii má pěkně horkou půdu pod nohama.

Pod cizí identitou

I na útěku pokračoval v páchání trestné činnosti – byť pod cizí identitou. Používal totiž falešné cestovní doklady, které si v zahraničí opatřil. „Poslední tři roky se muž pohyboval v Evropě a Česku," poznamenal Schön.

K dopadení hledaného připomněl, že klec spadla na sklonku uplynulého týdne na území Prahy. Dotyčný žil v bytě, který mu obstarala další osoba s kriminální minulostí.

„Nyní je už uprchlík ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest odnětí svobody. V případě odsouzení za další závažnou majetkovou trestnou činnost se mu může pobyt ve věznici prodloužit," konstatoval Schön.

Čtěte také: Policie v Praze zatkla bosse ukrajinské mafie, vyhýbal se vězení