Rentgen útrob 36letého Nigerijce, na kterého se celníci zaměřili, odhalil, že má v těle kontraband - a na speciální toaletě, zkonstruované a používané výhradně k tomuto účelu, pak Afričan postupně vyloučil 19 kapslí obsahujících drogy. Celková hmotnost všech těchto kontejnerků napěchovaných nějakou chemikálií dosahuje 211,4 gramu - a při detekční zkoušce daná látka reagovala jako kokain, informovala v pondělí Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu.

Černý dovozce bílého prášku, který ještě bude podroben dalším expertizám, byl dopaden mezi cestujícími na pravidelné letecké lince z Madridu. Jak dospěli k tomu, že si vyhlédli ke kontrole právě tohoto muže, celníci neprozradí - připouštějí ale, že pro provedení rizikové analýzy daného letu se zaměřili speciálně na něj. A to, že nemýlí, ruzyňským celníkům potvrdily kontrolní stěry z rukou podezřelého. Ty ukázaly, že skutečně byl v kontaktu s drogami.

Vysoce koncentrovaný kokain

Třebaže odpovědi na základní otázky teprve poskytne zkoumání vzorků zajištěného kontrabandu v laboratoři, zkušenost celníků napovídá, že by se zřejmě mělo jednat o vysoce koncentrovaný kokain. Nejasné ale je, kdo měl drogu konzumovat. „Zda byla určena na český trh, nebo k distribuci v jiné zemi, je předmětem dalšího šetření," uvedla Miškovská. Zkoumání všech souvislostí případu už se ale věnují detektivové kriminálky.