Muž, který se sexuálním kontaktům s jinými muži oddával převážně v Praze, byl potrestán nejen za šíření nakažlivé nemoci, ale vrchní soud mu přidal ještě další paragraf: pokus o těžké ublížení na zdraví.

O tom, že je HIV pozitivní, ví dotyčný již od roku 2001. Přesto se v minulosti choval tak, jako by mu na zdraví sexuálních partnerů nezáleželo. V roce 2005 ho za ohrožení desítky mužů poslal královéhradecký soud do vězení na 3,5 roku (celý trest si ale Rudolf Martin N. neodseděl; byl propuštěn předčasně na podmínku). Tvrdí, že tenhle případ byl pro něho dostatečným poučením.

„Čím jsem si tehdy prošel, mi stačilo," prohlásil už před rokem – v polovině května 2014, kdy prvoinstanční soud jeho kauzu otevřel. A nyní toto stanovisko zopakoval. Ne že by intimní vztahy s muži přestal vyhledávat – důsledně prý ale používá kondom. A všem partnerům se prý předem svěřil s informací o nebezpečí, které jeho tělo skrývá.

Není to pravda, naznačuje obžaloba. Hovoří o tom, že Rudolf Martin N., kterého partneři vyhledávaní prostřednictvím internetu i osobně v gay klubu znali pod přezdívkou Maarty, měl před třemi roky v Praze a v Liberci sexuální kontakty se šesti muži, jež o skutečném stavu věcí neinformoval. A v některých případech se sex odehrával bez použití prezervativu. V pěti případech dal soud obžalobě za pravdu.

Jde jen o mstu

Senát Jiřího Lněničky neuvěřil obhajobě obžalovaného, který tvrdil, že bývalí příležitostní partneři proti němu křivě vypovídají, protože se mu chtějí mstít. Jeden by lhát mohl – těžko by tak ale postupovalo hned několik poškozených.

Lněnička tak zamítl odvolání Rudolfa Martina N. proti únorovému verdiktu – a naopak vyhověl odvolání státní zástupkyně požadující zpřísnění trestu. Je prý na místě přihlédnout k dřívějšímu odsouzení. Vzhledem ke změně v použité právní kvalifikaci, k níž odvolací senát přistoupil, mohl být ve hře až 12letý trest.