Někdo - buď přímo jeho matka, která jen pár desítek minut předtím donošeného a zdravého chlapečka porodila, nebo někdo další za její přítomnosti - miminko zabil.

Nechtěnému dítěti nedal šanci na život v lepším prostředí odložením do babyboxu - ale zachoval se k němu jako k odpadkům. Zabít - a vyhodit mezi smetí. Takový byl záměr, jak naložit s bezbranným novorozenětem, který bohužel došel svého naplnění.

Konkrétní příčinou smrti byly opakované údery hlavičkou děťátka o zem nebo jinou pevnou překážku, přiblížil v úterý závěry pitvy Jan Daněk z ředitelství pražské policie.

„Doba porodu dítěte byla stanovena v rozmezí od 20. hodiny nedělního večera do 5. hodiny pondělního rána," připomněl. Z toho plyne, že se igelitová taška s tělíčkem dítěte opravdu musela dostat do kontejneru někdy během noci na pondělí, jak lékaři předpokládali od samého počátku.

Policie žádá o pomoc veřejnostKriminalisté zjistili, že novorozenec byl zabalený do igelitové tašky s označením firmy Dynamite, která není na našem trhu k dostání. Proto by ji někdo mohl poznat a přispět tak k dalšímu posunu v případu.

Po vražedkyni nebo vrahovi kriminalisté stále pátrají. Policejní detektivové by přivítali jakýkoli postřeh všímavých svědků, který by při objasňování mordu mohl pomoci. Jako klíčové se nyní jeví najít matku dítěte.

„Prosíme veřejnost, zdali někdo ve svém okolí zaznamenal ženu v pokročilém stádiu těhotenství, která porodila, ale nyní dítě nemá, aby se ozval na linku 158," zopakoval Daněk pondělní výzvu pražské policie.

Významným vodítkem při pátrání by se mohla stát igelitová taška, do níž byl zavražděný novorozenec zabalen. Má označení firmy Dynamite, která na našem trhu nepůsobí. „Někdo by ji mohl poznat - a přispět tak k dalšímu posunu v případu," míní Daněk a znovu připomíná: jakákoli informace k tašce je vítaná na lince 158.

Případ kriminalisté kvalifikovali jako vraždu. V případě odsouzení hrozí pachateli 15 až 20 let vězení nebo i výjimečný trest - v krajním případě až doživotí.

Čtěte také: Mezi odpadky leželo mrtvé novorozeně. Policie zkoumá okolnosti smrti