O práci u středočeské policie je zájem, byť se krajský ředitel Václav Kučera netají tím, že blízkost Prahy s jejími bezpečnostními složkami představuje jistou konkurenci; třeba v podobě armády či městské policie (a rovněž v rámci policejních se stává, že ze středních Čech postupují zkušenější policisté na vyšší služební posty v metropoli; ať už v rámci struktur pražské policie, nebo celostátních útvarů). Zdaleka ne všichni zájemci ovšem uspějí; řada uchazečů ztroskotá na testech fyzické zdatnosti či následně na psychotestech.

Příklad pro nové policisty

Příkladem pro nové kolegy se může stát práce těch nejlepších příslušníků středočeské policie, kteří do pražského policejního muzea zavítali společně s nimi.

Součástí ceremoniálu se totiž již tradičně stává oceňování těch nejlepších, kteří podle hodnocení pětičlenné komise v loňském roce významným způsobem přispěli jak k dobrému fungování policejního sboru, tak k jeho prestiži, připomněla Barbora Schneeweissová z územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Západ. Ocenění jim před očima nováčků předali ředitel Kučera společně s prvním náměstkem policejního prezidenta Martinem Vondráškem.

Policistou roku 2015 se ve středních Čechách stal vedoucí odboru služby pořádkové policie Jan Tulach, k jehož loňským zásluhám se řadí významný podíl na zajištění bezpečnosti v souvislosti s migrační vlnou.

Bezpečnostní opatření 

Šlo zejména o opatření k zajištění pořádku v záchytném zařízení pro cizince v Bělé-Jezové, či spolupráci středočeské policie na bezpečnostním opatření Hranice.

Kladného hodnocení se dočkala také další rozsáhlá bezpečnostní opatření – především při zajišťování průjezdu kolony techniky americké armády nebo činnost policie během návštěvy prezidenta republiky Miloše Zemana ve Středočeském kraji.

Ocenění policisté zachránili muže 

Jako Čin roku bylo vyhodnoceno nasazení Luďka Wirtha a Jiřího Pocha z Unhoště na Kladensku, jimž se loni v únoru podařilo zachránit muže tonoucího v rybníku, pod kterým se propadl led a sám se z ledové tříště nemohl ostat ven.

Společným úsilím, ho dokázali dostat do bezpečí i přesto, že i pod nimi začal praskat led, když se k místu neštěstí plazili po zamrzlé hladině s připraveným la­nem.

Kdo patří do týmu roku? 

Týmem roku se stala parta kolínských policistů vedením Jiřího Fejfara, která se dlouhodobě věnuje přípravě projektů směřujících k posilování bezpečnosti a snižování kriminality v konkrétních lokalitách.

Příkladem pro celou republiku se může stát například účinné „předvídání zločinů" – využití statistických údajů postihujících dřívější skutky k plánování hlídkové činnosti tak, aby policisté měli rizikovou lokalitu pod kontrolou dříve, než tam opravdu k něčemu dojde.

Zaměstnancem roku je analytik 

Jako Zaměstnanec roku byl oceněn analytik z odboru informačních a komunikačních technologií Jaroslav Junek. I on se dlouhodobě podílí na přípravě záměrů a jejich technických řešení, jež svým významem i dosahem překračují hranice Středočeského kraje, připomněla Jana Dětská z oddělení tisku a prevence.

„Jedná se například o projekty Videokonference, Mobilní policista či Geografický informační systém," připomněla.

Do středočeské Síně policejní slávy byl uveden vedoucí odboru kriminalistické techniky a expertiz Petr Vojík, který ve službě u bezpečnostních sborů působí již od března roku 1971.

Jako šéf kriminalistických techniků dokázal podle hodnocení nadřízených vybudovat vysoce specializované policejní pracoviště fungující nikoli pouze dobře, ale přímo špičkově.

Dokladem o tom, že tohle není jen mínění velitelů, se již před čtyřmi roky stalo úspěšné završení procesu akreditace znaleckého pracoviště.

Čtěte také: Česká policie kvůli střelbě v Mnichově posiluje hlídky