Nešlo by o nic protizákonného – a v předvánočním shonu vlastně ani příliš divného – kdyby ovšem dotyčný neobcházel obchody s cizí platební kartou. A tudíž neutrácel cizí peníze. Právě kvůli tomu by policisté chtěli neznámého pojmenovat a vypátrat.

Zatím se to nedaří, a tak věří, že by mohli pomoci svědci z řad veřejnosti. Policisté zveřejnili kamerové záběry a žádají o pomoc každého, kdo podezřelého pozná. Jakékoli informace o tom, o koho by se mohlo jednat a kam ho jít hledat, jsou vítány na lince 158.

Jakým způsobem majitelka přišla o svou bankovní kartu, žena netuší. Ztratila ji? Někdo ji ukradl? Kdo ví… A nemá ani ponětí, kde se to mohl stát. Že je něco v nepořádku, zjistila až ve chvíli, kdy jí na mobil začaly přicházet zprávy o provedení drobných plateb – ačkoli ona sama nenakupovala. Zato neznámý muž byl aktivní až běda.

PIN kód nebyl potřeba

Během půlhodinky oběhl pět různých prodejen, ve kterých za cizí peníze nakupoval především cigarety a drobné pochutiny. Využíval toho, že u bezkontaktních karet není při útratě do 500 Kč třeba zadávat PIN kód. Dohromady tak z cizího účtu rozfofroval bezmála dva tisíce korun.

„Je podezřelý z trestného činu neoprávněné opatření padělání a pozměnění platebního prostředku, a to ať kartu „pouze" našel, nebo ji přímo odcizil," poznamenal Hulan s dodatkem, že v případě odsouzení může být ve hře až dvouletý pobyt ve vězení.

Záznamy bezpečnostních kamer z obchodů ukazují, že policisté hledají obtloustlého čtyřicátníka; asi 170 centimetrů vysokého muže silnější postavy.

Čtěte také: Z cizí karty zloděj utrácel hned po krádeži