Klec spadla ve chvíli, kdy se dotyčný snažil zaplatit útratu v restauraci padělanou tisícikorunou. „A v peněžence měl ještě další tři takové bankovky," připomněl Hulan.

Další prošetřování ukázalo, že tenhle muž si na výrobu falešných tisícikorun zřídil rukodělnou manufakturu. Šlo totiž o činnost, které se věnoval dlouhodobě a s náležitou péčí; ani zručnost mu pohříchu nelze upřít.

Proměnit nepravé peníze ve skutečné bankovky tak pro padělatele nebyl velký problém. Celkem udělal asi 70 kusů tisícovek.Pouze jedno pivo

Padělal pouze tisícovky, na jejich výrobu se stal - můžeme říci - specialistou. Jeho výtvorům nechyběly ani napodobeniny nejviditelnějších ochranných prvků; například stříbrného proužku nebo vodotisku. Jde tudíž o padělky hodnocené jako zdařilé, pro laika hůře rozeznatelné.

Proměnit nepravé peníze ve skutečné bankovky tak pro padělatele nebyl velký problém. V restauracích, barech nebo kavárnách si vždy koupil nějakou lacinou drobnost - kávu, dortík, případně pivko - pouze ale jedno.

Až osm let

Šlo mu totiž o to, aby v pravých penězích získával nazpátek co možná nejvyšší částky. „Detektivové do této doby zadokumentovali, že takových bankovek během roku zadržený vyrobil a udal do oběhu minimálně sedmdesát," uvedl Hulan. Ano: to tedy znamená, že způsobená škoda se vyšplhala nejméně na 70 tisíc korun.

Podvod a padělání peněz jsou ale trestné činy, za které může padnout poměrně přísná sankce. V případě uznání viny před soudem může jít o trest odnětí svobody až na osm let…

Falzifikáty vracel taxikář zákazníkůmZlákala taxikáře padělatelská profese, anebo 34letý muž vlastně taxikařil jen z toho důvodu, aby při vracení peněz zákazníkům mohl snáz udat falešné bankovky? I tuhle otázku si položili pražští kriminalisté, kteří se výrobci nepravých peněz dostali na kobylku.

Právě ke svezení v taxíku totiž vedly nitky při pátrání detektivů po původu falešných bankovek v hodnotách 100, 200, 500 Kč, nechyběly ale ani tisícikoruny a dvoutisícovky. Jejich výrobcem nebyl nikdo jiný než řidič vozu taxislužby – a do oběhu je uváděl tím, že padělky vracel svým pasažérům při placení.

Během téměř celého roku, kdy mu tato činnost procházela – navzdory tomu, že šlo o napodobeniny peněz poměrně nevalné kvality – stačil podle zjištění kriminalistů udat nejméně 150 falešných bankovek.

A zjevně v tom hodlal pokračovat. Napovídá tomu alespoň zásoba falzifikátů, které se u něj našly při zadržení 7. prosince. Bylo to na začátku taxikářské šichty, kdy dotyčný měl u sebe zfalšované peníze v celkové nominální hodnotě 7100 Kč.

Detektivové našli i odpověď na otázku naznačenou v úvodu: protože s jídlem roste chuť, motivace se postupem času měnila. Zprvu byl taxikář opatrný a padělky podstrkoval jen těm zákazníkům, u kterých bylo zjevné, že mají notně upito. Posléze ale padělatel sedící za volantem nepravé peníze vracel úplně každému, koho vezl.