Dojel až na Mělnicko, kde u Kostelce nad Labem u zátarasu vytvořeného na silnici policejním autem srazil policistku. Ta utrpěla velmi vážná zranění mozku, páteře i dalších orgánů a četné zlomeniny; po převozu do nemocnice následkům úrazu podlehla.

Státní zástupce Tomáš Milec nepochybuje o tom, že obžalovaný najel na policistku úmyslně. Proto ho viní ze zločinu vraždy – a mimo to také z přečinu maření výkonu úředního rozhodnutí. Mladý řidič totiž sedl za volant navzdory udělenému zákazu řízení.

Právě to byl podle Novákových slov důvod, proč se snažil ujet. Při porušování zákazu ho policisté načapali již dvakrát – a on se rozhodl udělat vše pro to, aby se nenechal chytit potřetí. „Nechtěl jsem nikomu ublížit, natož někoho zabít," prohlásil v jednací síni. „Do konce života se nedokážu smířit s tím, že jsem způsobil takové neštěstí," tvrdil mladík, který podle vlastních slov začal po zavinění smrtelné nehody koktat a také se v noci budí.

Novák rázně odmítá slova žalobce Milce o tom, že policistku, matku dvou nezletilých dětí, srazil záměrně. Do poslední chvíle prý o její přítomnosti nevěděl. „Zaregistroval jsem ji až v okamžiku nárazu, jak mi vletěla do okna; to jsem si všiml nápisu Policie na zádech," odpověděl obžalovaný na otázku předsedy senátu Ivo Zelinky.

Prý viděl jen stojící a blikající auto

Žalobce Milec ale odmítavě vrtí hlavou. „Obžalovaný má právo hájit se, jak uzná za vhodné. Já jsem ale přesvědčen, že policistku v reflexní vestě vidět musel," míní státní zástupce. Když policistku na silnici viděli jeho spolujezdci, měl by o ní vědět i řidič – jakkoli tvrdí, že se díval jinam, protože hledal cestu, kudy objet zátaras z policejního auta.

„Stojící a blikající auto jsem viděl od horizontu – tak na vzdálenost 200 metrů," prohlásil Novák s tím, že u služebního vozu si žádné postavy nevšiml. Zato dobře viděl, že tohle auto bez problému objel automobil jedoucí v prostisměru. Věděl tedy, že je tam dost místa – a rozhodl se také projet kolem a pokračovat ve snaze uprchnout.

V poslední chvíli mu prý ale policejní auto nacouvalo do cesty. „Já jsem strhl volant, abych nenaboural – a pak už byla jenom rána…" nabídl Novák trestnímu senátu svoji verzi události.

Dokazování bude u soudu pokračovat v dalších dnech.

Čtěte také: Příbuzným zabité policistky lidé poslali statisíce, konta už jsou dvě