Lékař Pečenka se snaží zvrátit nepravomocný rozsudek, podle nějž se pokusil zneužít svou pravomoc při snaze o vybudování protonového centra. Smlouvu o smlouvě budoucí s firmou Proton Therapy Centre Czech totiž v roce 2006 podepsal jen několik dní předtím, než ve funkci nuceného správce skončil.

Antonín Pečenka.
Někdejší nucený správce VZP Pečenka odešel od soudu s podmínkou

Pečenka svou vinu odmítá 

Dokument předpokládal uzavření další smlouvy, která by tehdy ještě neexistujícímu centru garantovala po dobu 15 let hrazení léčebných výkonů pro 1650 pacientů ročně. Tento postup Pečenka údajně náležitě neprojednal a dohodu hned potvrdil razítkem ministerstva.

Pečenka svou vinu důrazně odmítá. Hájí se tím, že chtěl v Česku zavést nejmodernější technologii léčby. "Nebyl jsem veden pohnutkou opatřit prospěch ani sobě, ani nikomu jinému. Chtěl jsem, aby na tom byli pacienti lépe," řekl dnes u pražského městského soudu. To, že má ve funkci správce skončit, údajně od ministra Ratha předem nevěděl. Rath rozhodl jak o nucené správě VZP, tak i o jejím ukončení. Pečenka zdůraznil, že léčba protonem je velmi progresivní metodou a protonových center nyní existuje 68 v 15 zemích světa. "Přece tam nejsou hloupí," podotkl.

David Rath.
Rath i advokát Pacovský musí soudu doplnit důkazy

Obvodní soud pro Prahu 3 ho původně zprostil viny 

Státní zástupce Pavel Prygl trvá na tom, že Pečenka spáchal trestný čin. Lékař se podle něj v pozici státního úředníka dopustil excesu, když využil situace - tedy toho, že byl jmenován nuceným správcem - aby prosadil zájmy své nebo někoho jiného.

Obvodní soud pro Prahu 3 původně Pečenku zprostil viny, poté označil jeho stíhání za promlčené. Napotřetí pak letos v únoru musel ve shodě s právním názorem pražského městského soudu uznat muže vinným a uložil mu dvouletou podmínku. Pečenka ve středu řekl, že je v případě neúspěchu svého odvolání připraven obrátit se nejen na Nejvyšší soud, ale až k Evropskému soudu pro lidská práva.

David Rath.
Soud zamítl Rathovu žalobu kvůli nákladům spojených s vazbou