Především ale pátrají po brutálním násilníkovi, který 25. února útočil. Policejní detektivové doufají, že při hledání muže, kterého zachytily kamerové záběry, by mohly pomoci postřehy všívaných svědků.

Série útoků začala odpoledne ve večerce ve Štúrově ulici, kam pachatel zprvu přišel jako běžný zákazník. Aspoň se tak tvářil, když předstíral, že chce koupit několik láhví alkoholu. Jakmile ale cizinec za pokladnou kasu otevřel, zákazník se změnil v lupiče. Vietnamského prodavače napadl údery pěstí a sápal se po penězích. Nakonec ale utekl bez koruny. Zřejmě se zalekl, když se napadenému cizinci podařilo otéct ven, kde začal volat o pomoc.

Daleko ale úročník nezmizel. Už o tři čtvrtě hodiny později útočil v nedaleké čínské restauraci, kde napadl servírku z Vietnamu. Dvaačtyřicetiletou ženu doslova zmlátil, připomněl okolnosti útoku Tomáš Hulan z ředitelství pražské policie. S tím, že ženě, které dodnes zůstává v nemocnici, násilník vyrazil několik zubů. Po tomhle skutku si z pokladny odnesl 45 tisíc korun a utekl.

Neskutečně brutální napadení

Ani v tomto případě ale nezmizel daleko. Do třetice udeřil chvíli před sedmou večer v Libušské ulici. A napadení 38leté cizinky, kterou pachatel chvíli před útokem sledoval, bylo také neskutečně brutální; ztlučená žena dodnes zůstává v nemocnici.

„Poškozenou muž nejprve uchopil zezadu kolem krku a srazil ji na zem. Tam napadenou popadl za hlavu, kterou jí několikrát praštil o chodník. Poté začal lomcovat a házet celým jejím tělem zprava doleva, mlátit jí hlava nehlava pěstí a kopat do ní," přiblížil Hulan útok, který podle záznamu bezpečnostních kamer netrval ani minutu - napadená to prý ale musela vnímat jako celou věčnost.

S bezuzdným násilím útočník přestal až poté, co získal kořist za 15 tisíc korun. Zmocnil se totiž kabelky své oběti, v níž žena měla dva mobilní telefony a peněženku s několika tisíci korun. „Násilník pak nechal zmlácenou a zraněnou ženu napospas a s kořistí odešel neznámo kam," konstatoval Hulan. I tato cizinka skončila v nemocnici, kde se léčí dosud.

Útočníkem neznajícím slitování byl tmavovlasý muž ve věku mezi 25 a 30 lety sportovní postavy, vysoký asi 190 centimetrů. Na tom se shodli všichni napadení stejně jako na faktu, že dotyčný hovořil česky bez přízvuku.

Kriminalisté IV. policejního obvodu prosí veřejnost o pomoc při pátrání. Jakékoli poznatky k totožnosti podezřelého či k jeho pobytu jsou vítány na bezplatné lince 158. Pokud se podezřelého podaří vypátrat, dopadnout a čin mu prokázat před soudem, hrozí mu až deset let ve vězení.