Kriminalisté pátrající po dvou mužích, pro něž Iveta Martínková z ředitelství pražské policie našla ve čtvrtek označení „fantomové fitness center", zatím vědí o čtyřech krádežích věcí ze šatních skříněk v Praze a třech obdobných skutcích v Brně. Podle kamerových záznamů je evidentní, že vše má na svědomí stejná dvojice. Ostatně i postup krádeží je ve všech případech zcela shodný.

Pachatelé, kteří s obsluhou vždy hovořili anglicky, si ve fitness centru pokaždé zakoupili jednorázový vstup do posilovny. Až k posilovacím strojům nicméně nedošli. „Od začátku je zajímaly pouze uzamčené šatní skříňky, které vypáčili a odcizili z nich finanční hotovost, mobilní telefony, ale například také hodinky," konstatovala Martínková.

S prostředím zloději dokonale ladili

Ze záznamů bezpečnostních kamer i ze svědeckých výpovědí získali kriminalisté informaci, že dotyční nebudili žádné podezření. Svým vzhledem totiž do prostředí posiloven dokonale zapadli: rozhodně nevypadali jako nějaké trosky, a to jak z fyzického, tak ani z finančního pohledu.

Škoda přesahující jeden a půl milionu korun zdaleka nemusí konečná, připomněla ve čtvrtek Martínková. Kriminalisté nevylučují, že vedle čtyř dosud zaznamenaných pražských a tří brněnských krádeží může mít hledaná dvojice na svědomí mnohem víc případů, a to i v dalších částech republiky. Již nyní ovšem právě s ohledem na výši škody může v případě dopadení a odsouzení být ve hře až pětiletý pobyt za mřížemi.

Žádost o pomoc - ale i s upozorněním

V souvislosti s pátráním po dvojici podezřelých se pražští detektivové obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc – ovšem rovněž s upozorněním. Občany varují, aby si ve veřejně přístupných šatnách nenechávali žádné cennosti. Dostat se do uzamčené skříňky totiž pro protřelého chmatáka může být dílem pár okamžiků.

Třebaže kamerové záznamy podezřelé zachytily velmi detailně, hledání informací o totožnosti obou mužů i místě jejich pobytu prozatím nevedlo k úspěchu. Právě to ovšem jsou údaje, které se možná leckomu vybaví při pohledu na záběry pořízené na místě činu. Kriminalisté očekávají, že pokud dotyčné někdo poznává, zavolá na bezplatnou linku 158, prozradí, o koho se jedná – a případně i poradí, kde je hledat.

Čtěte také: Zloděj vybral naráz čtrnáct šatních skříněk