Je to podle jejích slov výsledek předvánočního zintenzivnění kontrolní činnosti - zkušenosti z minulých let totiž napovídají, že v právě posledních týdnech před koncem roku mají podloudníci pré.

Letošní poznatky nejsou jiné. Minulý čtvrtek se při kontrole v holešovické tržnici našlo na pět set kousků textilního zboží, vydávaných prodejcem za něco nóbl. Zimní bundy, vesty a mikiny byly totiž označeny logem renomované módní značky, ač z jejích dílen nepocházely. To je již zjištěno spolehlivě.

„Zástupce majitele ochranné známky potvrdil, že se skutečně jedná o nedovolené napodobeniny," konstatovala Kurková s dodatkem, že v případě prodeje tohoto zboží by majiteli ochranné známky vznikla škoda téměř deset milionů korun. Velký náklad odváželi celníci také v pátek, tentokrát z tržnice Sapa v Libuši. Tam odhalili 3700 kusů bižuterie, neoprávněně označené logem světově známé a žádané značky. Hodnota originálů by v tomto případě přesáhla pět milionů korun.

Téměř 30 tisíc cigaret

Nejnižší vyčíslená škoda, ale největší množství nalezeného kontrabandu se pojí s odhalením z neděle. Tehdy celníci při kontrole autobusu s českými poznávacími značkami, přijíždějícího do metropole na pravidelné lince z ukrajinského Ivano-Frankivsku, našli 28 600 kusů pašovaných cigaret.

Pokud by se kuřivo dostalo do oběhu, stát by na spotřební dani přišel téměř o 90 tisíc. Na této lince přitom v poslední době nejde o první odhalení pašování tabákových výrobků. Tentokrát se cigarety různých značek s ukrajinskými kolky nacházely v tajné schránce za sedadlem řidiče a ve speciálně upravené podlaze.