Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) České televizi řekl, že oba dopisy zřejmě odeslal stejný člověk.

„Úřad vlády České republiky obdržel zásilku obdobné povahy, která byla v minulých dnech doručena na Pražský hrad. Podezřelou zásilku v současné době prověřuje policie České republiky a hasiči. V žádném případě ale nedošlo v této souvislosti k ohrožení bezpečnosti zaměstnanců úřadu vlády," sdělil Ayrer. Úřad vlády podle něj standardně funguje s výjimkou podatelny, kde se vede vyšetřování.

„Mohu prozradit, že se jedná o dopisy ze stejné části ČR, pravděpodobně je adresoval tentýž člověk," řekl ČT Chovanec. Dopisy byly podle něj odeslány ze stejné pošty.

Mluvčí policejního prezidia Jana Macalíková uvedla, že u zásilky doručené na Hrad specialisté po prvotních expertizách vyloučili použití nejnebezpečnějších látek. „Zkoumání dále pokračuje a konečné výsledky prozatím k dispozici nemáme," sdělila.

Ve jménu Islámského státu

Dopis prezidentovi byl napsán ve jménu Islámského státu a protestuje proti české zbrojní pomoci iráckým Kurdům. Jeho autora Zeman, který byl ve středu na návštěvě Zlínského kraje, pokládá za „obecního blázna".

„V každé společnosti, a dokonce v každém městě, je několik obecních bláznů a já pokládám ten dopis za dopis jednoho z obecních bláznů," řekl prezident. „Je psán takovým stylem, že ač nejsem psychiatr, troufal bych si tvrdit, že ten prášek bude buď mouka, nebo cukr, nebo v nejhorším případě prášek na praní," dodal na tiskové konferenci na závěr své návštěvy Zlínského kraje.

Čtěte také: Hrozba nebo žert? Na adresu prezidenta dorazil bílý prášek