Dodala, že Bartošová, která zemřela v Uhříněvsi po srážce s vlakem, neměla v době střetu v krvi alkohol. Pitva neodhalila ani poranění staršího data.

Policie prověřovala smrt zpěvačky jako podezření z trestného činu účast na sebevraždě, ve čtvrtek však hlavní vyšetřovatel rozhodl o takzvaném odložení věci.

„Dostupná svědectví, samotná zjištění na místě činu i závěry znaleckých zkoumání jednoznačně prokázaly, že Iveta Bartošová v osudný den odešla sama bez doprovodu jiné osoby ze svého trvalého bydliště směrem k rybníku a poté k železniční trati, kde si sama bez cizí pomoci lehla před jedoucí vlakovou soupravu," napsala Zoulová.

Strojvedloucí použil rychlobrzdu i zvukový signál

Připomněla, že střet policii oznámil strojvedoucí vlakové soupravy City Elefant, který projížděl od zastávky Praha Uhříněves na Benešov. Uvedl, že v blízkosti železničního přejezdu v Uhříněvsi uviděl na kolejích lidskou postavu.

„Okamžitě použil rychlobrzdu a zvukový signál, kdy tato osoba na zvukový signál zareagovala tak, že se položila napříč kolejištěm. Střetu již nemohl zabránit a vlak do ležícího těla narazil," popsala.

Policisté následně vyslechli desítky svědků, kteří měli vztah k místu události či ke zpěvačce samotné. Podle mluvčí však nezjistili nic, co by svědčilo o spáchání trestného činu násilného charakteru.

Žádná poranění staršího data

Pitva prokázala, že bezprostřední příčinou smrti bylo drtivé poranění hlavy. Zpěvačka měla také rozdrcené chodidlo a drobné oděrky a modřiny. Poranění vznikla působením tupého násilí velké intenzity a lze je velmi dobře vysvětlit přejetím koly vlakové soupravy s následným smýknutím těla, podotkla Zoulová.

„Dále nebyla zjištěna žádná poranění, která by svědčila pro sebeobranu před fyzickým napadením jinou osobou, a ani nebyla zjištěna žádná poranění staršího data," doplnila.