Během tří týdnů při kontrole zásilek na Letišti Václava Havla Praha zajistili 19 dodávek nelegálních napodobenin gumiček, plastových stavů a příslušenství, které obsahovaly desítky tisíc kilogramů zabaveného materiálu. Celkem toho bylo 24 tun, uvedla v úterý Šárka Miškovská z ruzyňského celního úřadu. Hodnota originálních výrobků by se podle jejích slov blížila 32 milionům korun.

,,Provedeným šetřením bylo zjištěno, že se skutečně jedná o padělky, které porušují práva duševního vlastnictví ochranné známky společnosti Rainbow Loom a průmyslové vzory společností Choon´s Design Inc a Cheong Choon Ng," uvedla Miškovská.

S dodatkem, že dovoz padělků je možno kvalifikovat jako podezření ze spáchání trestného činu porušení práv k ochranné známce. Šetření zatím není u konce - je ale možno předpokládat, že kontraband bude nakonec zničen pod celním dohledem.

V souvislosti s nelegálními napodobeninami populárních gumiček se objevily zvěsti, že by některé padělky mohly obsahovat nebezpečné ftaláty. Falzifikáty, které prošly rukama ruzyňských celníků, ale takové nejsou. Ukázal to výsledek expertizy, podle níž jsou gumičky vyrobené ze syntetického kaučuku - a stopy esterů kyseliny ftalové neobsahují.

Čtěte také: Celníci pátrali po padělcích gumiček