Některým z potížistů je přitom teprve šestnáct let. Za cizinci, kteří skutečně více než naplňují obsah úsloví „pije jako Dán", také zůstávají zdevastované hotely se statisícovými škodami. Některé následky se podaří uhradit z kaucí, které mladí cizinci skládají, někdy je ale za následky nočního běsnění na pokojích i ve společných prostorách hotelu připlatit.

A právě to bylo důvodem, proč i při odjezdu některých skupin dánské mládeže musela asistovat policie. Je totiž podstatně víc vzrušující honit se s v Praze zakoupenými lasery po chodbách než počítat peníze, které je třeba zaplatit! Policisté tedy vyrazili do Malešic – a také ještě do tří dalších hotelů. Pohled na těžkooděnce ale výtržníky umí zklidnit.

V příštím týdnu přijede do Prahy dalších 1500 Dánů

Ukázalo se, že stačí, aby na tyhle siláky vyrukovali – a rázem není třena řešit nejen žádný trestný čin, ale ani přestupkové jednání. Dokonce ani během delšího čekání na náhradní autobus poté, co se původně sjednaný dopravce zalekl, že by jeho vozidlo mohlo doznat újmy – a takovouhle bandu, o níž média v poslední době přinášela jen ty nejhorší zprávy, odvézt zpátky do Dánska odmítl. S policejním doprovodem pak autobusy jely až za hranice Prahy.

Protože mladí Dánové mají prázdniny ještě v dalším týdnu, pražská policie zůstává v pohotovosti. Podle informací ambasády Dánského království se počítá s příjezdem dalších asi 1500 turistů, některé informace hovoří až o šesti tisících. To by bylo zhruba o dva tisíce méně než osm tisíc mladých Dánů, kteří se v Praze měli vystřídat v uplynulém týdnu. Pochopitelně: ne všichni se zpíjejí do němoty a páchají výtržnosti – řádění zaznamenané v minulých dnech v hotelích i zábavních klubech ale skutečně nebylo záležitostí pouhých několika problémových jedinců.