Byla to vražda, nebo zásadní omyl personálu, který připravil o život sedmnáctiletou dívku? Takový případ teď šetří pražští kriminalisté.

Ve Fakultní nemocnici Na Bulovce totiž začátkem listopadu za podivných okolností zemřela sedmnáctiletá pacientka. Výsledky pitvy ukázaly, že bezprostřední příčinou smrti byla srdeční zástava. Jenže dívka měla v krvi mnohem větší množství draslíku, než je přípustné.

Policie má několik variant šetření

Vyšetřovací varianty jsou různé: buď někdo dívce do infuze chemikálie s draslíkem přidal úmyslně, nebo si je personál mohl poplést krystaly hydroxidu či chloridu draselného s chloridem sodným, který se běžně do infuze používá.

Nemocnice už pro jistotu přeřadila sestru, která se o dívku po dobu hospitalizace starala, na administrativní činnost. Informaci jako první přinesla TV Prima a zpravodajský server Novinky.cz.

Nemocnice je s rodinou v kontaktu

„S ohledem na probíhající vyšetřování nemohu sdělovat jakékoliv informace. S rodinou zesnulé jsme v kontaktu a vyjádřili jsme jí hlubokou soustrast,“ řekla Deníku mluvčí nemocnice Sabina Petrtýlová.

Dívka údajně v nemocnici na Bulovce absolvovala operaci břišních orgánů. Ta dopadla úspěšně. Během následného pobytu na jednotce intenzivní péče jí však někdo vpravil do těla vysokou dávku draslíku.Nemocnice teď bude muset pro policii projít všechna úmrtí na jednotce intenzivní péče, která by vykazovala shodné znaky.

Špatná infuze?

„Kriminalisté věc prošetřují pro podezření z trestného činu ublížení na zdraví z nedbalosti s následkem smrti,“ uvedl policejní mluvčí Tomáš Hulan s tím, že první obvinění již padlo.

Sestra, která o dívku pečovala, patřila k dlouholetým a zkušeným zaměstnancům. „Slyšela jsem, co se stalo. Mluví se ale také o tom, že mohla být špatná náplň infuze už od výrobce,“ doplnila sestra z jiného oddělení nemocnice, která si však nepřála být jmenována.

Další případ pro soud

Případ pravděpodobně skončí u soudu. Naposledy se s Fakultní nemocnicí Na Bulovce soudili rodiče Martina Koláře. Ten před lety jako jedenáctiletý podstoupil v nemocnici banální operaci břicha a domů se nakonec vrátil s trvalým poškozením mozku.

Soudní spor se táhl několik let. Rodiče nakonec od nemocnice vysoudili jedenáctimilionové odškodné.