Obyvatele obce Jíloviště u Prahy vyděsila před desátou hodinou dopolední střelba.

„Slyšel jsem nejprve hádku, pak dva výstřely. Chvíli bylo ticho a nakonec zazněly ještě asi tři nebo čtyři výstřely. Krátce nato už byly slyšet jenom sirény policejních vozů a záchranky. Policisté v neprůstřelných vestách vyskákali z aut a záchranáři zřejmě čekali, až se situace uklidní,“ popsal drama zedník, pracující na stavbě asi dvacet metrů od osudného místa činu.

Prostřelená noha

Policisté na místě odzbrojili a zatkli šestačtyřiceti­letého místního občana. Až poté se mohli záchranáři dostat k jeho oběti a poskytnout zraněnému první pomoc. Mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková sdělila, že třicetiletého muže s průstřelem stehna sanitka převezla na traumotologii nemocnice v Motole. „Byl to čistý průstřel,“ dodala Janečková. Lékaři jeho zranění kvalifikovali jako středně těžké a silně krvácivé. Kvůli ztrátě značného množství krve postřelenému silně klesl tlak. Do bezvědomí ale neupadl.

„Postřeleným je třicetiletý muž, který pracoval jako ostraha rekonstruovaného objektu,“ informovala Deník policejní mluvčí Štěpánka Zatloukalová.

O střelcově motivu vyšetřovatelé zatím odmítají spekulovat. Místní obyvatelé jsou však přesvědčení o tom, že střelbou vyvrcholil dlouhodobý spor. Střelci zřejmě vadil hluk a prach ze stavby rekonstruované budovy bývalého hostince. Najevo také vyšla skutečnost, že zadržený měl kvůli svým excesům několikrát konflikt se zákonem.

Hádku ukončila střelba

Osudný konflikt začal prudkou hádkou střelce s dělníky na stavbě. Třicetiletý zaměstnanec ostrahy přišel zřejmě konflikt urovnat. Na místě se spekulovalo o tom, že stříleli oba aktéři incidentu. Policie tuto informaci ale nepotvrdila.

Vyšetřovatelé pracují na kvalifikaci trestného činu, kterého se podezřelý dopustil. Jasno ale bude až po výslechu. Je možné předpokládat, že věc bude vyhodnocena jako těžké ublížení na zdraví. „Nevylučujeme ani jinou trestní kvalifikaci,“ řekla Zatloukalová a zároveň dodala, že muž střílel z legálně držené zbraně.