Stokilový bývalý číšník s prořídlými zuby a se zálibou v drahém značkovém oblečení, o němž kriminalisté IV. pražského obvodu věděli, že se přes internet seznamuje se ženami hledajícími partnerskou oporu a mámí z nich peníze, figuroval v celostátní pátrací databázi déle než rok: od loňského 15. března.

Už to ovšem neplatí; minulý čas je plně na místě. „Díky medializaci případu byl hledaný muž vypátrán na Vysočině; v obci Zvole u Bystřice nad Perštejnem," konstatoval v pátek Daněk s dodatkem, že dotyčný putoval rovnou do věznice. „Muž byl zatčen obvodními policisty díky oznámení na linku 158 na základě shlédnuté reportáže v médiích," uvedl policista.

Bezpracné získání peněz

Podezřelý si podle zjištění pražských detektivů vyhledával oběti na internetových seznamkách - nešlo mu ovšem o navázání vztahu, ale o bezpracné získání peněz. Policie zatím ví o čtyřech ženách, od nichž dotyčný vylákal více než 300 tisíc korun – nevylučují ale, že existují i další poškozené, které ještě nenahlásily, že byly podvedeny.

Repertoár tvrzení, která ženy přiměla otevřít peněženku nebo sáhnout do úspor, byl v již zaznamenaných případech poměrně rozmanitý. „Někdy to bylo na rekonstrukci koupelny nebo kuchyně, jindy zase potřeboval peníze k zaplacení zálohy na společný víkend či ke koupi bytu za výhodných podmínek. Poškozené ženy se však slibovaných rekonstrukcí, víkendu nebo vrácení peněz nikdy nedočkaly," konstatoval Daněk.

Čtěte také: Muž vyhýbající se vězení žil pod jménem příbuzného