„V 16.30 hodin bylo nahlášeno, že muž ohrožuje nájemníky a je ozbrojen. Když dorazila hlídka na místo, zabarikádoval se ve svém bytě. Byla přivolána speciální zásahová jednotka a také policejní vyjednavač. Ještě než však dorazili k domu, muž z bytu vyběhl se zbraní v ruce a policista z motorizované hlídky po něm vystřelil,“ popsala incident Andrea Zoulová, pražská policejní mluvčí.

Na místo podle ní vyjela zásahová jednotka a policejní vyjednavač, muž se však mezitím zabarikádoval ve svém bytě ve čtvrtém patře. „Policisté zajistili bezpečnost nájemníků. Muž však najednou vyrazil ze dveří bytu proti nim se zbraní v ruce a policisté museli zasáhnout,“ řekla mluvčí.

Výstřel z policejní zbraně zasáhl muže do hrudníku. Podle Zoulové se záchranáři snažili postřeleného muže resuscitovat, ale jeho zranění bylo smrtelné.

Motiv neznámý

O motivech mužova počínání zatím není nic známo. V současné době pokračuje ohledání bytu, do něhož se prý teprve nedávno nastěhoval. Policisté kromě jiného pátrají po další zbrani, protože podle některých informací muž vlastnil dvě. Zbrojní pas ale neměl. Mluvčí upřesnila, že když vyběhl z bytu, měl zbraň jen jednu.

Případy, kdy policisté použijí služební zbraň, se zabývá policejní inspekce. „Věc si přebírají, už byli na místě,“ potvrdila Zoulová.

Zatím posledním obdobným tragickým případem byla v Praze podle dostupných informací v září roku 2009 přestřelka v Řeporyjích, při níž zahynuli dva lidé. Kriminalisté chtěli zadržet osmadvacetiletého muže, který měl nastoupit do výkonu trestu. Muž však začal autem najíždět do policejního vozu a při následné střelbě utrpěl kriminalista smrtelné zranění. Recidivista se po střelbě snažil uprchnout blízkou zahradou, kde ho zastřelil další policista.

Loni byly hlídky pražské policie několikrát nuceny použít varovné výstřely. Nejčastěji to bylo při pronásledování řidičů, kteří se snažili ujet v kradených vozech a ohrožovali bezpečnost na silnicích a v ulicích města.

Výběr případů z posledních let, kdy byl při policejním zásahu usmrcen člověk:

10. dubna 2005 –
Policejní hlídka zastřelila poblíž Vřesové na Sokolovsku muže, který ukradl terénní automobil. Řidič při pronásledování údajně najížděl na policisty a bránil jim v předjetí.

2. září 2005 – V Rokycanově ulici v Praze 3 byl zastřelen dvaadvacetiletý Ukrajinec. Policejní hlídka, přivolaná jednou z obyvatelek domu, vnikla do bytu, kde se prý jednomu z policistů někdo pokusil vytrhnout zbraň, přičemž vyšel výstřel.

10. června 2007 –
Policisté zastřelili v Litoměřické ulici v Praze 9 muže, který tam přepadl ženu. Před střelbou zranil dva strážníky, kterým sebral pistoli a tonfu.

12. ledna 2008 – V centru Prahy se zastřelil dvaatřicetiletý muž při útěku před policejní hlídkou. Muž začal před policisty utíkat poté, co ho v rámci běžné kontroly zastavili na Masarykově nádraží.

10. září 2008 – Roman Postl, který podle policie zastřelil v Ústeckém kraji čtyři muže a dalšího se pokusil zabít, při útěku zastřelil policistu a střílel na svědka. Nakonec ho postřelili policisté. Později v nemocnici svým zraněním podlehl.

16. září 2009 –
Při přestřelce v pražských Řeporyjích zemřeli kriminalista a recidivista. Kriminalista zemřel, když se vydal zadržet osmadvacetiletého muže, který měl nastoupit do výkonu trestu. Muž začal autem najíždět do policejního vozu a při následné střelbě utrpěl kriminalista smrtelné zranění. Recidivista se po střelbě snažil uprchnout blízkou zahradou, kde ho zastřelil další policista.

11. listopadu 2009 – Při policejním zásahu spáchal sebevraždu uprchlý vězeň Pavel Tauchen, který o den dříve s pomocí své manželky uprchl eskortě na poliklinice v Plzni. Tauchenovou při zásahu policie postřelila.

18. prosince 2009 – Při zásahu policie v Olomouci proti dvěma mužům, kteří údajně ukradli osobní auto, jeden z podezřelých po střelbě zemřel, druhý utrpěl zranění. Zraněn byl i policista, který proti nim střelnou zbraň použil.

27. května 2010 – Při přestřelce s policií zemřel v Plzni-Liticích třiatřicetiletý muž, po kterém bylo vyhlášeno pátrání. Muž, na něhož byl vydán příkaz k zatčení, se dva roky skrýval a vyhýbal nástupu trestu. Muže usmrtila kulka, kterou se sám během zásahu zastřelil z nelegálně držené zbraně.

9. února 2011 – Policisté smrtelně zranili v Praze 2 sedmadvaceti­letého muže, který údajně je a další lidi ohrožoval pistolí. Muž se podle policie nejprve zabarikádoval v bytě, hrozil, že zapálí dům a jeho obyvatele postřílí. Později z bytu vyběhl se střelnou zbraní, policisté proti němu zasáhli. dále vyšetřovala a zjišťovala i oprávněnost zásahu policisty, který střílel.

Čtěte také:
Cestujícího v tramvaji zavraždil neznámý střelec

Muž se zabarikádoval v bytě a začal střílet