Přiznal, že muže bez přístřeší, se kterým se znal, zbil kvůli dluhu právě v uváděné výši. Tvrdil ale, že oběť umlátit nechtěl. Nicméně - bezdomovec zemřel v důsledku závažných poranění vnitřních orgánů. Tak aspoň vyznívají předběžné závěry pitvy. Třebaže napadení viděl svědek, který přivolal policii a záhy byli na místě i záchranáři, zbitému muži už pomoci nemohli.

K napadení došlo kolem sedmé, o tři čtvrtě hodiny později lékař konstatoval smrt. A již v pondělí odpoledne kriminalisté dopadli podezřelého. V Nebušicích zadrželi 34letého recidivistu pohybujícího se v bezdomovecké komunitě, kde byl známý pod přezdívkou Fanny.

Prim hrála zkušenost detektivů

Třebaže kriminalisté už dopoledne požádali veřejnost o pomoc při pátrání po agresorovi, nakonec ho detektivové druhého oddělení pražské kriminálky našli sami díky vlastní operativně pátrací činnosti. Do pátrací akce se zapojili také strážníci a ke spolupráci policie vyzvala rovněž pracovníky dopravního podniku, pomoci se snažili i všímaví občané - nakonec ale hrála prim zkušenost detektivů a jejich znalost prostředí, připomněl v úterý šéf vyšetřovacího týmu Jiří Zábrodský.

„Policisté přijali na tísňové lince desítky poznatků k podezřelým osobám, které ovšem nakonec nevedly k samotnému zadržení," konstatoval vedoucí 2. oddělení obecné kriminality pražského policejního ředitelství. „Detektivové k vytipování totožnosti a pohybu podezřelého po Praze využili svých dlouholetých zkušeností včetně osobní a místní znalosti," poznamenal Zábrodský. Do jisté míry napomohl svému odhalení i dotyčný sám, když brutální útok oslavoval nepřehlédnutelným způsobem; s rukama nad hlavou.

Agresivní chování vůči policistům

Zadržení podezřelého nebylo úplně jednoduché. „Dopadený recidivista byl ozbrojen nožem a vůči zasahujícím policistům se choval agresivně," připomněl Zábrodský. Pak ale dotyčný skončil v cele a vyslechl obvinění z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti. Vyšetřovatel podal podnět k podání návrhu na jeho vzetí do vazby.

Nejde přitom o muže, pro něhož by bylo vězeňské prostředí neznámé, poznamenala v úterý Jana Rösslerová z ředitelství pražské policie. „Od roku 1997 byl celkem sedmkrát soudně trestaný nejen za majetkovou, ale i násilnou trestnou činnost," připomněla policistka s dodatkem, že to rozhodně nebylo pouze za krádeže vloupáním do objektů. Rejstřík trestů prozrazuje, že měl na svědomí i daleko závažnější trestné činy. „Výtržnictví, loupeže, ublížení na zdraví, nebezpečné vyhrožování," vyjmenovala Rösslerová.

Čtěte také: Neznámý útočník umlátil bezdomovce na tramvajové zastávce