Každému z podezřelých přičítají pražští policisté jeden skutek – předpokládají ale, že oba toho mohou mít na svědomí mnohem, mnohem víc. Proto se souhlasem státního zastupitelství zveřejnili podobizny obviněných a vzývají případné další oběti, které čin dosud neoznámily, aby se přihlásily prostřednictvím linky 158.

První z objasněných ohavných činů se odehrál v poslední den letních prázdnin v Ruzyni. Pětaosmdesátiletou seniorku žijící v Ciolkovského ulici navštívil neznámý muž vydávající se za pracovníka pečovatelské služby odpovědného za donášku obědů.

Nechal si předložit stvrzenky o platbách i průkaz pojištěnce, vyptával se na spokojenost, nabízel slevu – to vše ale jen proto, aby stařenku obalamutil a odvedl její pozornost. Nakonec se zvedl a odešel s tím, že si potřebuje něco ověřit; vrátí se prý do pěti minut. Nevrátil se. Zmizel už natrvalo – a s ním se ztratily i stařenčina peněženka. Ženu dotyčný nakonec připravil o 13 tisíc korun.

Fantom řádil po celé republice

Totožnost podezřelého už není otazníkem. „Konkrétně čtrnáctého října zaklapla na rukou podvodníka pouta. V ranních hodinách ho zadrželi brněnští kriminalisté přímo v jihomoravské metropoli," konstatoval Hulan – a připojil poznatek, že šlo o v jistém smyslu fantoma, který řádil na celém území republiky.

Padesátiletý muž prý rozhodně není svatoušek. Za majetkovou trestnou činnost již byl čtrnáctkrát odsouzen, naposledy opustil vězení na konci května – a už v červnu pokračoval v páchání trestné činnosti.

Nyní mu kriminalisté zatím nasčítali 12 případů, kdy se tento muž obohatil na úkor seniorů. Za do očí bijící vrchol hyenismu – míněno, prosím, bez nadsázky i bez přehánění – lze podle Hulanových slov označit to, jak se podezřelý zachoval v jedné obci, když se z hlášení místního rozhlasu dověděl o úmrtí místního občana.

Okamžitě si to namířil za vdovou. Vydával se za pracovníka radnice, který jí přišel pomoci vyřídit nárok na pohřebné. A nerozpakoval se natáhnout ruku a nechat si na dlaň vysázet bankovky – prý na potřebné poplatky… „S penězi se pak samozřejmě ztratil, aniž by pro pozůstalou cokoliv zařídil," poznamenal Hulan.

Bezcitnému recidivistovi, který vyslechl obvinění z krádeže, podvodu a porušování domovní svobody, by v případě odsouzení mohl hrozit až tříletý trest.

Zdvořila úcta k zaměstnání

Dopadnout se policistům podařilo také ženu, který se na ulici vetřela do přízně 94letého muže. Stalo se to 10. září na Vinohradech – dotyčná ale seniora doprovázela až do jeho bydliště v Praze 6. Oklamala ho tvrzením, že ho zná z nemocnice, kde pobýval jako pacient – a kde ona působí jako vrchní sestra. Právě ve zdvořilé úctě k jejímu zaměstnání ji muž pozval na návštěvu a pohostil. Až dodatečně zjistil, že ho návštěvnice okradla o bezmála 20 tisíc korun.

Rozsáhlé pátrání, v jehož rámci se kriminalisté stejně jako v předchozím případě obraceli i na veřejnost s žádostí o pomoc, skončilo 19. října. Tehdy spadla klec v jedné středočeské obci, kde byla 58letá žena zadržena. Policisty překvapilo, že žena nebyla nijak zaskočená, když zazvonili u jejích dveří. Čekala je. Vysvětlila pak, že poté, co viděla v televizi pátrací relaci včetně kamerových záběrů, bylo jí jasné, že si pro ni policisté přijdou. Dříve či později – ale určitě.

Za krádež by žena mohla putovat za mříže až na dva roky. Ani pro ni prostředí vězeňské cely není neznámé. Jde o recidivistku, která má za sebou už 11 stíhání v České republice – a k tomu ještě jedno v Německu a tři ve Velké Británii.

Fotografie podezřelých najdete ZDE.

Ověřování návštěvy většinou podvodníky odradíSeniory policisté upozorňují, aby byli maximálně obezřetní a nepouštěli do svého bytu jakoukoli neznámou osobu, jejíž příchod není předem ohlášen. Pokud se někdo vydává například za úředníka, vyplatí se pravdivost jeho slov ověřit u instituce, jejímž jménem vystupuje.

O podobné návštěvě je také rozumné uvědomit své blízké příbuzné (například děti nebo vnuky), kteří mohou poradit i pomoci s řešením situace. Pokud se jedná o podvodníka, zpravidla už během ověřování se nezvaný návštěvník zalekne a z domácnosti seniora zmizí dřív, než hostitele stihne okrást. Je také na místě o podezřelé návštěvě co nejdříve informovat policisty prostřednictvím známého bezplatného čísla linky 158.