Muž z Nymburska podle zjištění kriminalistů řádil nejen na Praze-východ, ale především přímo v metropoli. Právě tam rozjel před třemi lety svoji zločineckou kariéru velkou ránou, která mu vynesla 200 tisíc korun. Tuhle částku vylákal na muži z Prahy jako půjčku, přičemž od samého počátku měl jasno: peníze nebude schopen vrátit – a ostatně ani nic vracet nehodlá.

Čtěte také: Smutné! Seniorku oloupil kamarád, s kumpány jí vzal statisíce

Pro další půjčku si zajel k muži z Prahy-východ. Bylo to předloni v říjnu s tím, že peníze přinese zpět během čtvrt roku. Nevrátil je ani po třech měsících, jak bylo sjednáno, ani po dvou letech. Tentokrát se jednalo o 70 tisíc, které prý potřeboval na koupi auta. Už o měsíc později, v listopadu 2010, dotyčný podle kriminalistů obalamutil dalšího muže z Prahy-východ, od něhož získal 103 tisíce korun. Nabízel, že peníze smění na eura ve výhodném kurzu na eura. „To však neučinil. Takového jednání se dopustil ještě minimálně ve dvou případech," připomněla Johnová, že dotyčný prováděl jiné směny: vylákané peníze proměnil v pohodlný život.

Loni v srpnu vystupoval už nikoli jako směnárník, ale působil coby realitní makléř. Podle vyšetřovatelů vylákal 50 tisíc korun jako rezervační zálohu na zakoupení bytu v Praze, třebaže k přebírání rezervačních poplatků nebyl oprávněn. Však také s touto částkou nenaložil tak, jak by se slušelo. Peníze rozfofroval. „Finanční prostředky užil pro svoji potřebu," uvádějí policisté.

Odhalený muž se přitom nedopouštěl jen relativně „elegantních" zločinů v podobě podvodu, ale podle zjištění kriminalistů má na kontě i sprosté zlodějiny. Krádeže a porušování domovní svobody se měl podezřelý dopustit tím, že ukradl ženě z Prahy klíče od bytu, ze kterého si následně odnesl peníze. Stejně dopadla i jeho další oběť, žena z Brandýsa nad Labem-Staré Boleslavi. V obou případech byla kořist podobná – šlo o částky 75 a 76 tisíc korun.