Plivající mladík skončil na zemi se želízky na zápěstích. Útok slinami na horu železa byl totiž pouhou předehrou k tomu, co následovalo pak.

Počínání mladého muže, který se v křižovatce Václavského náměstí a Jindřišské ulice rozhodl dát městské hromadné dopravě na srozuměnou, co si o ní myslí, si v pátek večer všiml hlídkující strážník. Plivačského útoku se totiž dotyčný dopustil přímo před očima příslušníků městské policie, kteří jsou v dané lokalitě k vidění velice často.

Strážník tedy po mladém muži požadoval předložení dokladů - a současně vysvětlení, co ho vedlo k jeho počínání. Kam by Praha přišla, kdyby si každý plival, jak se mu líbí a kam si umane! Takové počínání má v očích strážníků jasné hodnocení: jde o protiprávní jednání - byť cedule hlásající, že „plivati se zapovídá" byly v české metropoli realitou před sto lety a ne dnes.

Vztáhl ruku na uniformu!

Mladý muž se ale pustil i do dalšího skutku, který jest zapovězen - a to dnes stejně jako v minulosti. Vztáhl ruku na uniformu! Právě kvůli tomu je nyní podezřelý se spáchání trestného činu, připomněl v pondělí Rudolf Rubeš z centrály městské policie. Ten také přiblížil, jak se vše seběhlo: zcela náhle a nečekaně.

„Při projednávání přestupku muž náhle zaútočil pěstí na strážníka," konstatoval Rubeš. Agresor byl ale mžiku přemožen - napadený strážník se bránil a na útočníka se také sesypali jeho kolegové, kteří stáli opodál. „Museli použít hmaty a chvaty sebeobrany a následně přiložit pouta," doplnil Rubeš.