Vystupoval velmi přesvědčivě – a během čtyřminutového hovoru dokonce předstíral, že poskytuje první pomoc předně podle telefonických pokynů a snaží se o oživování. Bylo to ale jen divadýlko. To se ukázalo ve chvíli, kdy záchranáři na udaném místě nenašli nikoho, kdo by potřeboval jejich pomoc.

Snažili se tedy získat bližší informace zavoláním za číslo, z něhož se oznamovatel ozval – a vtom se to provalilo: začal vyzvánět telefon mladíkovi, který se schovával ve výklenku nedaleké budovy. Muže podezřelého ze zneužití tísňové linky zadrželi – a přivolali policii.

„Kamaráda jsem oživil, pak jsem ho doprovodil k metru a on odjel," snažil se vysvětlovat podezřelý, který u sebe neměl doklady a nebyl ani schopen říci své jméno. Byl to ale evidentní nesmysl – nejen je by takové počínání postrádalo logiku, ale navíc od telefonátu uplynulo příliš málo času na to, aby se dalo dojít k nejbližší stanici metra; natož se ještě dostat zpátky.

Teprve na služebně policie vyšlo najevo, že jde o 21letého muže – a ten pak policistům přiznal, že si všechno vymyslel. Žádný malér se nestal, ohrožen nikdo nebyl.

Zlomyslné volání na linku tísňového volání

Rozhodně ale nejde o klukovinu, nad kterou by se mělo mávnout rukou, naznačila v pátek Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie. „Mladík je v současné chvíli podezřelý ze spáchání přestupku proti zákonu o elektronických komunikacích – konkrétně tím, že uskutečnil zlomyslné volání na linku tísňového volání," uvedla Jeřábková.

Věc se bude řešit ve správním řízení – přičemž ve hře může být i velmi citelná finanční sankce.