Vhledem k tomu, že policie o něm informovala jako o muži, který je podezřelý z pokusu o znásilnění mladé ženy v Kobylisích a dotyčného na záběrech z metra poznávali jeho známí, začali se na něj lidé z jeho okolí obracet s otázkami, jaké se mu těžko poslouchaly.

Opravdu jsi to ty, o kom kriminalisté tvrdí, že 2. února časně ráno zezadu přiběhl k vyhlédnuté oběti, surově ji strhl na zem, osahával na intimních partiích - a svůj záměr nedokonal a utekl jen díky domu, že se napadená bránila a hlasitě křičela? Takové byly otázky, jimž mladík musel čelit. Ale bylo jich víc. Máš skutečně na svědomí také obdobný skutek z ledna, jak kriminalisté tvrdí?

Množící se dotazy ho nakonec dohnaly až na policejní služebnu. Tam přišel s tím, aby oznámil, že žádný z uvedených skutků nespáchal, připomněla ve středu Hana Jeřábková z ředitelství pražské policie. Když si ho ale vzali do parády kriminalisté, už tak přesvědčivý nebyl. A při výslechu kápl božskou.

Přiznal, že na počátku února se sexuálně motivovaného násilí skutečně dopustil. „Chtěl jsem ji jenom požádat o cigaretu," tvrdil s tím, že o znásilnění mladá chodkyně původně vůbec neuvažoval. Nepopřel ale, že ženu opravdu napadl. „Nevím. Nedokážu to vysvětlit," krčil rameny.

V lednu skutek nespáchal

Nelhal ale ve chvíli, kdy tvrdil, že nemá na svědomí oba skutky spáchané v rozpětí jednoho měsíce vcelku nedaleko od sebe, jak policejní detektivové původně předpokládali.

Že s lednovým pokusem o znásilnění opravdu neměl nic společného, potvrdila ve středu Jeřábková. „Kriminalisté se původně domnívali, že stejný muž se pokusil o znásilnění na konci ledna v ulici Bínova na Střížkově; to se nakonec nepotvrdilo," konstatovala.

Jeden čin ale stačil na to, aby vyšetřovatel podezřelého obvinil z trestného činu znásilnění ve stadiu pokusu, kdy v případě odsouzení může být ve hře až pět let vězení. Zda případ dospěje až k projednání před soudem, ale zatím zůstává otázkou. Více ukáže další šetření, provázené znaleckým zkoumáním v oborech psychiatrie, psychologie a sexuologie.

Čtěte také: Pomohou objasnit znásilnění záběry kamer z metra?