Zodpovědět ji ale může jediný muž: samotný hlavní aktér – a ten aktuálně policistům k dispozici. Na místě činu už ho vyslaná hlídka nezastihla, a tak v záznamu o události chybí nejen adresa hlavního hrdiny, ale i jeho jméno. Policisté nicméně věří, že s hledáním muže, jemuž by v případě odsouzení mohl hrozit až roční pobyt ve vězení, pomohou všímaví svědci z řad veřejnosti.

Novou budovu Národního muzea ve Vinohradské ulici v centru metropole neznámý mladý muž obešel vskutku důkladně; opravdu ze všech stran. Bylo 18. října – a všechny dveře muzejní instituce byly zavřené. V noci (nebo spíš nad ránem) lze ostatně stěží očekávat cokoli jiného. Dotyčného to však neodradilo – a dveře muzejní instituce, který by srdci každého našince měla být nejbližší, se rozhodl „přeprat". Tedy – vykopnout. Postupně jedny po druhých.

Co odhalil kamerový systém

Postava bloumající kolem budovy bez zjevného cíle zaujala i operátora kamerového systému. Ten na mladíka zaměřil nejen svoji pozornost, ale i objektivy kamer. Několik záznamů tak ukazuje, jak dotyčný postupně obchází všechny vstupy, z čelní strany budovy i zezadu, na které se nohou snaží „zaklepat".

Někdy jen tak kopne, jindy jde o útok i s rozběhem. Výsledkem se stalo poškození bezpečnostního skla tvořícího výplň jedněch z napadených dveří. „Mladý vandal tak způsobil škodu dosahující dvaceti tisíc korun. Proto jeho jednání policisté prošetřují pro podezření z trestného činu poškození cizí věci," uvedl Hulan.

Aby bylo koho stíhat, je ale nejprve nutné dotyčného najít. A to se zatím nepodařilo. „Obracíme se proto s prosbou o pomoc na širokou veřejnost," konstatoval Hulan. „Pokud byste kdokoliv poznal mladíka zachyceného na záběrech bezpečnostních kamer, a věděl jste, kde hledaný přebývá, předejte nám, prosím, tyto informace prostřednictvím linky tísňového volání 158," připomněl bezplatné telefonní číslo, které slouží ke kontaktu s policií nejen lidem v aktuální nouzi.