Zkrátka a dobře: dotyční udeřili zrovinka ve chvíli, kdy policisté za účasti uniformovaných hlídek i jejich kolegů v civilu rozjeli bezpečnostní akci, zaměřenou speciálně na vykrádání vozidel.

Vloupačka se pak odehrála před očima policistů v civilu - a to pěkně popořádku; zrovna jako z učebnice. V Kutvirtově ulici upoutalo pozornost mužů zákona auto se dvěma muži, pomalu projíždějící ulicí podél řady zaparkovaných vozidel. Ve Výmolové ulici pak dvojice vystoupila a zaparkovaná auta začala obcházet. Jestliže předtím měli policisté podezření, už v téhle chvíli to byla jistota.

Bum! Události náhle nabraly zběsilé tempo. Zloději si právě vybrali… Jeden z nich rozbil boční okénko na straně spolujezdce a naklonil se dovnitř. Během pár vteřin už se soukal ven - a v rukou třímal navigaci v hodnotě téměř 80 tisíc korun, připomněla ve čtvrtek Hana Jeřábková ředitelství pražské policie.

„Druhý muž mezitím hlídal, jestli se v okolí neděje nic, co by je v krádeži ohrozilo," připomněla. Hlídal, hlídal - ale neuhlídal. „Právě ve chvíli, kdy se 24letý muž vykláněl z vozidla i s lupem, dorazila na místo uniformovaná hlídka policistů," poznamenala Jeřábková.

Pachatel zahodil i mikinu

Zatímco „hlídače" se podařilo zadržet na místě, jeho kumpán rozpoutal běžecké závody. A snad se i mohl na chvíli cítit jako vítěz. Zvlášť když se za běhu dokázal zbavit navigace i šroubováku - a navíc se ještě změnit k nepoznání. Alespoň podle svých představ. Odhodil totiž i mikinu, kterou měl v době krádeže na sobě. Opravdu to ale byla výhra jen na chviličku. Podezřelého totiž zanedlouho zadržela jiná hlídka.

Znovu se oba kumpáni sešli na služebně policie. U jednoho z nich se našel i sáček s pervitinem. Především ale byla řeč o vloupání. Zloděj navigace přiznal nejen tento skutek, ale přiznal, že od začátku roku vykradl i několik dalších aut. Ani pro jednoho ze zadržených to ostatně nebylo nic nového.

„Dotazem do policejních evidencí policisté zjistili, že mladíci jsou zkušení recidivisté - a v minulosti byli několikrát trestáni za obdobnou trestnou činnost," konstatovala Jeřábková.

Další záznamy už přibyly. Lze přitom počítat s tím, že dojde i na zápisy do rejstříků trestů. V případě uznání viny soudem může být ve hře až pět let vězení.