Citlivý případ projednával senát soudkyně Alexandry Chrdleové s vyloučením veřejnosti. Při rozhodování o trestu zohlednil, že mladičký obžalovaný, který dosud nebyl trestán, spolupracoval s vyšetřovateli a vypovídal u soudu. Šlo o ojedinělý zkrat v jinak řádném životě bezproblémového mladíka s dobrou pověstí slušného a pracovitého chlapce. Soud vzal v úvahu i fakt, že dívka, která ho původně považovala za blízkého kamaráda, vyvázla bez trvalých následků – byť se s otřesným zážitkem vyrovnává s velkými obtížemi a v obdobných případech je podle znalců obvyklé, že oběti mají v partnerských vztazích nesnáze až do konce života. Za vražedný pokus, spáchaný s úmyslem zakrýt jiný trestný čin, původně podle obžaloby hrozilo Janu J. 15 – 20 let vězení nebo i trest výjimečný.

„Chytil jsem ji za ramena, ale v opilosti jsme spadli na zem," popisoval pachatel soudu, jak došlo k nečekanému útoku provázenému neméně šokujícím šokujícímu činem. Nedokáže si vysvětlit, jak to přišlo, že dívku pak začal rdousit, až upadla do bezvědomí, a na bezvládném těle uspokojil svoji touhu – ani proč to udělal. Znalci hovoří o vlivu zkratového jednání po odbrzdění zábran ve stavu opilosti prosté, kdy svůj vliv sehrála i zjištěná deviace. Právě kvůli ní doporučili i uložení ochranné ústavní léčby. A soud jejich stanovisko respektoval.

Oběť, o níž si pachatel myslel, že nepřežila, pak Jan J. nacpal do bratrova auta, odvezl ji k silážní jámě v zemědělském areálu a tam tělo bez oblečení pohodil. Po několika hodinách žena naštěstí přišla k sobě a podařilo se jí dostat k lidem, kteří přivolali pomoc.